НЗОК пуска приложение за ползваната медицинска помощ

проф. Петко Салчев

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) подготвя пускането на приложение, през което всеки да може да провери каква медицинска помощ е получил и какви лекарства са му изписани. Това съобщи в четвъртък директорът на касата проф. Петко Салчев.

"Това, което предвиждаме в най-скоро време, в рамките до два месеца, всеки пациент да има право да получава на телефона си чрез приложение информация за здравното си досие и да изпраща обратна връзка“, обясни той.

НЗОК вече един път направи опит да осигури достъп на пациентите до информация за ползваната медицинска помощ, но неуспешно.

През ноември 2019 година НЗОК пусна на сайта си услугата абонамент за информация за ползвана медицинска помощ, но след кратко съществуване беше спряна след жалби, че входът с ЕГН може да доведе до нерегламентиран достъп на чужди лица до чувствителна здравна информация.

По-лесният достъп до пациентското досие и възможността за проверка на ползваните медицински услуги се очаква да подобрят контрола над изразходването на публичния ресурс и да ангажират пациентите с него.

Това би предотвратило отчитането на фиктивни пациенти и дейности от болници и лекари. За последно такъв казус беше засечен в бившата правителствена болница "Лозенец".

Споделяне

Още по темата

Още от България