НЗОК разплаща напълно просрочените си дългове към чужди фондове

НЗОК разплаща напълно просрочените си дългове към чужди фондове

До края на тази година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще успее да разплати над 80 млн. лева просрочени задължения към чужди здравни фондове за лечението на българи в ЕС. Така тя ще успее да изчисти просрочените си задължения напълно и от следващата година ще покрива само текущи задължения, съобщи в петък председателят на Надзорния съвет на касата Жени Начева.

Покриването на дълговете ще стане със средства от оперативния резерв и преразпределение на приходи.

Преди две години големите натрупани задължения на НЗОК към чужди здравни каси за лечението на българи в ЕС станаха причина за противоречия между тогавашния управител на касата проф. Камен Плочев и здравния министър Кирил Ананиев, които прераснаха в политически скандал и оттеглянето Плочев. Тогава Ананиев си постави за цел изчистването на старите дългове до 2021 г.

Последните данни към 30 септември тази година бяха, че НЗОК дължи общо 257.5 млн. лв на чужди фондове, от които просрочените са 97.1 млн. лева. За сравнение в разгара на скандала през януари 2018 година общият размер на дълговете беше 271 млн. лева, от които 133.5 просрочени. През тази година бюджетът по това перо беше увеличен повече от два пъти от 70 млн. лева на 160 млн. лева, за да се спре трупането на нови просрочия.

За 2020 година отново се залагат 70 млн. лева за чуждите здравни каси, като още при публикуването на бюджета Начева обяви, че касата възнамерява да изчисти просрочените дългове още през тази година.

Начева съобщи още в петък, че при възможност на бюджета медицинска дейност за декември, която по принцип се разплаща в края на януари, може да бъде платена авансово още до края на тази година. До края на декември ще бъдат разплатено и  дължимото на аптеките за първата половина на месец ноември.

НЗОК е разплатила и дължимите суми на болниците, които са осъдили институцията за неизплатена надлимитна дейност.  

Споделяне

Още от България