НЗОК: С кодове за фирмено ползване не могат да се разглеждат пациентски досиета

НЗОК: С кодове за фирмено ползване не могат да се разглеждат пациентски досиета

С персонален идентификационен код (ПИК) на Националната агенция за приходите (НАП), издаден за фирмено ползване, не могат да се разглеждат пациентски досиета на служители на фирмата. Това увериха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в четвъртък. Преди ден касата пусна на сайта си нова функционалност, която дава достъп до пациенското досие с ПИК, с което се дава достъп на 400 000 граждани до тяхната медицинска информация за прегледи, изследвания, престой в болница, изписани лекарства.

Това предизвика реакция от страна на пациентска организация, според която това дава достъп на счетоводители до медицинската информация на пациенти.

От касата обаче отрекоха това да е вярно и уточниха, че когато ПИК на НАП е издаден на физическо лице, той се идентифицира с личния идентификатор на гражданина (ЕГН), а когато е издаден за фирмено ползване, той се идентифицира с ЕИК/Булстат на фирмата.

НЗОК, съвместно с НАП, ще организира среща с пациентски организации за разясняване на предимствата на новата функционалност.

Входът с ПИК значително улеснява достъпа на хората до пациентските им досиета, тъй като досега те трябваше да имат електронен подпис или да си извадят отделен код от НЗОК, което са направили много малък брой хора – едва около 40 000 души.

Споделяне

Още по темата

Още от България