НЗОК с нов рекорден преразход за онкомедикаменти

Освен иновативните лекарства, новите болници и отделения също вдигат разходите на касата

НЗОК с нов рекорден преразход за онкомедикаменти

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отчете рекорден преразход от 45% за онкомедикаменти  в болниците през миналата година. При заложени в бюджета 225.5 млн. лева, разходът на НЗОК е достигнал 327.6 млн. лева. От здравния фонд обясниха, че преразходът от над 100 млн. лева е след приспадането на отстъпките, които фармацевтичните компании са върнали обратно в касата.

По данни на НЗОК отстъпките, получени от компаниите за миналата година, са за 168 млн. лева и също са по-големи от първоначално планираните 130 млн. лева. Това отчасти се дължи на промяна в наредба на здравното министерство от края на миналата година, с която бяха въведени допълнителни отстъпки и бяха променени условията на договаряне между фирмите и касата.

Преразходът е донякъде очакван, след като през последните години касата системно влиза във всяка следваща година с дефицити, залагайки за някои пера, включително и за лекарствата, по-малък разход от реализирания през предходната година. В последствие през годината разчита на допълнителни пари от резерва си, но през тази година това вече няма да е възможно, тъй като той е на санитарния минимум от 3% или 114 млн. лева. А тази година  в бюджета на касата за онколекарства са планирани едва 280 млн. или с  45.6 млн. лева по-малко от изплатеното на болниците през миналата . Освен това се очаква между 50 и 70 млн. лева непланиран преразход заради падналия в последния момент мораториум за плащане на иновативни терапии.

Преди Нова година от Българския фармацевтичен съюз прогнозираха, че дефицитът на касата може да достигне 150 млн. лева, което значително надвишава планирания резерв.

За да минимизира дефицита, здравната каса е принудена отново да предприеме спешни мерки, след като в последните няколко години е в ситуация на постоянно търсене как да ограничи разходите си за онколекарства. Новите мерки засега не са обявени.

Според фармацевтичните компании обаче ръстът в разходите за лекарства  е оправдан и това се случва по обективни причини като навлизането на иновативни терапии, удължената преживяемост на пациентите в резултат на новите технологии и др. Според тях дефицитите на касата се дължат на недобро бюджетиране.

Новите болници и отделения допълнително вдигат разходите

От отчета на касата за изплатените суми за онкомедикаменти през 2017 година се вижда, че ръстът в разходите до известна степен се дължи не само на новите медикаменти, но и на новите болници и онкологични отделения, които е финансирала.

Така например новата модерна болница “Уни Хоспитал“ в Панагюрище е получила 8 млн. лева за онкомедикаменти през миналата година, а онкологията на “Аджъбадем Сити Клиник“ 14.8 млн. лева, като и двете структури се финансират за първи път от касата. Скорост набира и онкологичното отделение на “Софиямед“, на която НЗОК е платила 3.2 млн. лева за онколекарства през 2017 година при 676 371 лева през 2016 година и 251 852 лева през 2015 година. Същото се случва и с университетската болница “Свети Иван Рилски“, чиито приходи от касата за онколекарства са нараснали от 2.5 млн. лева през 2015 година на 10.6 млн. лева през 2017 година.

Най-сериозно е увеличението на парите в София, където разходът за онкомедикаменти е нараснал от 114.5 млн. лева на 137 млн. лева. В Пловдив разходите на касата за онколекарства се запазват, но новата болница “Парк Хоспитал“ е получила 3.5 млн. лева, което очевидно е за сметка на дейността на “Централ Онко Хоспитал“.

На практика всички области в страната отчитат ръст в разходите за онколекарства през миналата година, в Пловдив се запазват и само в Габрово, Русе и Хасково се отчита слабо понижение.

Споделяне

Още по темата

Още от България