Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

НЗОК санкционира болници с 4.4 млн. лева

17 лечебни заведения са с прекратени договори по някои пътеки заради липса на специалисти, апаратура или фиктивна дейност

0 коментара
НЗОК санкционира болници с 4.4 млн. лева

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е санкционирала болници с 4.4 млн. лева за първите шест месеца на годината заради засечени нарушения в тях, сочи отчет на фонда, публикуван в понеделник. При засечени нарушения в дадено лечебно заведение НЗОК може да го глоби; да не му плати част от отчетената от него дейност или да изиска то да върне вече платени суми. Най-големи като сума санкции са наложени в София – 1.3 млн. лева, което е обяснимо предвид големия брой лечебни заведения в столицата.

В тази сума обаче не влизат наложените санкции на "Пирогов" за над 1 млн. лв., тъй като резултатите от проверката там излязоха през юли.

Най-голям е делът на засечените нарушения в област Видин, където в 21% от всички проверени случаи са открити нередности.

17 болници с прекратени договори за някои пътеки

През първите шест месеца на годината НЗОК е прекратила договорите на 17 лечебни заведения по конкретни клинични пътеки и процедури. Основните причини са липсата на необходимия брой специалисти или нужната апаратура за лечение по тези пътеки, както и отчитането на неизвършена медицинска дейност или т.нар. фиктивна дейност. Друга причина за прекратяване на договор е липсата на 24-часово обслужване.

За отчетена, но неизвършена дейност, например, е прекратен договорът на областната болница в Сливен по хирургична пътека за уши, нос и гърло. При това болницата е хваната в нарушение за един едиствен пацинет. Болницата "Иван Рилски" в Козлодуй пък е с прекратен договор за пътека за интензивно лечение на коматозни състояния, защото не изпълнява изискването да осигурява 24-часово обслужване. Сред болниците с прекратени договори по пътеки заради липсата на нужните за това специалисти са университетската "Георги Странски" в Плевен, "Свети Панталеймон"-Плевен, МБАЛ Варна, МБАЛ Велинград, "Еврохоспитал" и др. Комплексният онкологичен център във Враца пък е с прекратен договор по клиничната пътека за "Конвенционална телегаматерапия" заради липса на апаратура.

Най-честите нарушения на болниците

Сред най-честите нарушения, които НЗОК е открила в болниците, са неспазени критерии за прием и изписване на пациенти. Например когато лечебният процес не е довел до положителни резултати за пациента в рамките на минималния болничен престой или няма медицинско заключение при изписването, че липсва на медицински риск от прекратяването на болничното лечение. Често нарушение на болниците също е да не са извършили всички диагностични и терапевтични процедури от клиничната пътека.

Повторните хоспитализации в рамките на 30 дни по една и съща пътека, както и отсъствието на пациенти по време на внезапен контрол също са сред честите нарушения на болниците.

НЗОК е засякла още отчитане на две последователни хоспитализации на един пациент по терапевтична клинична пътека, когато в хода на лечението има индикации, че е необходимо оперативно лечение.

За какво НЗОК отказва да плаща?

Най-честите причини НЗОК да отказва да плати на болниците за отчетената от тях дейност е когато са лекували здравно неосигурени пациенти; заради некоректно попълнени данни като грешно ЕГН, несъответствие на датите на прием и изписване, дублирани номера на истории на заболяванията, когато минималният болничен престой не е спазен, включително когато пациентите са "самоволно напуснали".

Отсъствието на пациенти по време на проверката също е основание НЗОК да откаже да плати на болницата. Причина НЗОК да отказва да плати е и когато пациентът е приет повторно в рамките на 30 дни след като е изписан по същата клинична пътека.

Честа причина фондът да откаже плащане е и когато болницата е отчела пациенти, лекувани от коронавирус, без да имат PCR изследване.

Отчитането на по-голям брой клинични пътеки и процедури, както и медицински изделия от превиденото в Националния рамков договор, също е основание НЗОК да откаже плащане.

Средно в 3% от случаите има нарушения, във Видин са 21%

За първите 6 месеца на годината НЗОК е проверила историите на заболяването на 103 480 пациенти, като в 3 409 от тях или в 3.29% от проверените случаи са били открити нарушения. Резултатите в отделните области на страната обаче варират много. Рекордьор по нарушения е област Видин, където в 21.43% от проверените случаи са засечени нарушения (21 нарушения при 98 проверени). От отчета на НЗОК не става ясно какви са засечените във Видин нарушения и защо делът им е толкова висок.Сред областите с по-висок дял на нарушенията спрямо средния за страната са Бургас (8.18% - 515 нарушения при 6 299 проверени ), Сливен (7.54% - 442 нарушения при 5 863 проверени), Благоевград (6.52% - 106 нарушения при 1 627 проверени). На другия полюс с под 1% засечени нарушения са Силистра (0.07%) Враца (0.74%), Ловеч (0.82%), Шумен (0.49). София също е сред градовете с нисък дял на нарушенията (0.99%).

Средно за страната сумите, които са отхвърлените от НЗОК за заплащане на предварителен контрол (2.3 млн. лв), са 0.15% от общо изплатената дейност на болниците в размер на 1.5 млрд. лв. за полугодието. И тук обаче делът на отхвърлените суми за плащане варира силно, като в няколко области е чувствително по-висок – Кюстендил (1.87%), Благоевград (0.58%), Ловеч (0.53%) и Търговище (0.52%)

Как приключват проверките?

Резултатите от проверките, по които има спор между болниците и НЗОК се разглеждат от абитражни комисии с участието на представители на касата и съсловните организации и ако и там спорът не бъде решен, може да бъде отнесен в съда.

За периода януари – юни 2021 г. от арбитражна комисия са разгледани 41 протокола от извършени проверки в болниците. Отнесените към арбитраж констатации са 479, от които 69 – потвърдени, 8 – отхвърлени, а броят на констатациите при равен брой гласове е 402, отчитат от НЗОК.

Ключови думи

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.