НЗОК се кани да "кърпи" бюджета си със 100 млн. лв. от резерва

Националната здравноосигурителна каса вероятно ще поиска отблокиране на около 100 млн. лева от оперативния ѝ резерв, за да покрие харчове в последните два месеца на годината. Това е било обсъдено на заседанието на УС на касата в понеделник, научи Mediapool. На заседанието е приет отчета за изпълнението на бюджет за май и са утвърдени писма до премиера Сергей Станишев и финансовия министър Пламен Орешарски за финансовото състояние на касата.

За май на бюджетната 2009 г. събраните приходи са 397.4 млн. лева, което представлява 16.1 на сто от годишния план. От здравноосигурителни вноски са постъпили 120.6 млн. лева. В УС на касата смятат, че постепенно се преодолява тревожната тенденция от началото на годината, когато събираемостта бе много ниска и на тази база бяха направени прогнози за огромна дупка в бюджета на институцията. На тази база е преценено, че със 100-те млн. лева от резерва ще успеят да решат проблема.

УС на НЗОК е одобрил и членовете на комисията, която ще избере следващия директор на касата. Сред тях са зам.-министърът на здравеопазването от ДПС Стоян Стоянов, бившият здравен съветник на Станишев и сегашен зам.-министър на вътрешните работи Калин Славов, Антон Станков (НДСВ), д-р Цено Глогов, който е представител на общините в НЗОК и е от БСП и премиерският експерт Таня Лилова.

Новият директор на НЗОК ще бъде избран в сряда измежду четиримата претенденти за поста – досегашния шеф на касата д-р Румяна Тодорова, ексначалника на отдел "Лекарства и медицинска експертиза" в НЗОК Галя Кондева, изпълнителния директор на "Търговска лига" Тони Веков и бившия директор на касата от 2003 г. Димитър Петров.

Междувременно в понеделник след среща на управителните органи на НЗОК и Българския лекарски съюз (БЛС) стана ясно, че проектобюджетът на касата за 2010 година ще бъде съгласуван за първи път със съсловната организация. Представителите на двете институции се събраха за уточняване на началото и бъдещия ход на преговорите по Националния рамков договор (НРД) за следващата година.

Участниците в срещата са решили да бъдат определени експертните групи, които да започнат работа по текстовете в НРД, като при необходимост могат да бъдат ползвани и експерти в зависимост от разглежданата тема. При приключване на дейността на всяка една от групите ще се провеждат преговори на ниво управителни съвети на страните в договарянето. След приключване на всеки етап от договарянето ще бъде информиран министърът на здравеопазването.

По всяка вероятност същинските преговори ще започнат на 1 юли.

Споделяне

Още по темата

Още от България