НЗОК се сдоби с временен управител и се заема с бюджетите на болниците

И тази година се очаква парите за лекарства в касата да не стигнат

НЗОК се сдоби с временен управител и се заема с бюджетите на болниците

Подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Марияна Василева ще управлява институцията до избора на нов управител. Това бе решено на свиканото в петък извънредно събрание на Надзорния съвет на НЗОК, съобщиха от здравното министерство.

  Бившата шефка на НЗОК Нели Нешева бе освободена от поста след като стана ясно, че е получила 12 000 лева над заплатата си през миналата година, които впоследствие тя дари. Василева, която сега временно поема касата, е получила най-високият бонус в НЗОК – 15 000 лева.

Предстои Министерският съвет да реши кой ще замести уволнения заместник-министър Гергана Павлова в Надзорния съвет на НЗОК.

“Днешното решение е важно, защото трябва да се сключат договорите между Здравната каса и болниците и няма да бъде допуснат никакъв хаос или да има проблеми в здравната система“, коментира след заседанието здравният министър Стефан Константинов.

Следващото заседание на Надзорния съвет ще бъде следващата седмица, когато ще се одобряват прогнозните бюджети на болниците. Представителите на синдикатите в Надзорния съвет на касата съобщиха, че на предишното заседание са били разглеждани предложенията на районните каси и е имало необосновано завишени искания.

“В момента работи комисия в централното управление на НЗОК, която преглежда бюджета на всяко РЗОК и се гледат и пътеки по пътеки. Търсят се обосновки за всяко движение нагоре или надолу в бюджетите“, коментира д-р Евгени Душков от КТ “Подкрепа“.По думите му имало куриозни случаи, като например болница в малък град в Североизточна България искала да работи по пътека за вродени малформации в лицево-челюстната област, за което има само двама-трима специалисти в цялата страна. По думите му това било недопустимо, а подобни искания се правели само, за да се завиши бюджетът на съответната болница.

“Това, което поискахме миналия път и което трябва да ни бъде дадено на 27 февруари, когато свърши работа комисията, трябва да ни дадат окончателните варианти, но съпоставени с това какво е било положението миналата година, защото има някои, които обосновано искат увеличение на бюджета с 3-5%, но има районни каси, които са надули много бюджета си. В Пазарджик, например, бюджетът им беше раздут с около 3 млн. лв., нямаха обосновка за редица пътеки, които са записали, т. е. да докажат, че има необходимите специалисти, оборудване, структура и т. н, за което ги върнахме да си преразгледат бюджета“, посочи още Душков.

Той прогнозира, че и тази година средствата за лекарства в бюджета на НЗОК няма да стигнат, за да покрият всички насрещни разходи. Касата разполага с 495 млн. лева за лекарства за домашно лечение, както и около 100 млн. лева за лекарствена терапия на онкоболни и хора на диализа. Вече две години поред касата е в преразход на бюджета си за лекарства и се налага да бъдат ползвани пари от резерва и да се пренасочват средства от икономии в други пера. Тази година НЗОК поема разходите за редица лекарства, които досега се купуваха от Министерството на здравеопазването. Очаква се разходите да са още по-високи отколкото досега, защото министерството купува определено количество според бюджета си, а касата заплаща всяко отпуснато лекарство на пациентите.

"В България има едно огромно несъответствие между тези, които определят реимбурсния списък – кои медикаменти да влязат и на какви цени да се плащат и реимбурсират и бюджета за лекарства на НЗОК, който ние гласуваме", заяви Душков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?