НЗОК шокира болниците с предложение да намали цените на клиничните пътеки

Лекарите предупредиха, че това ще доведе до нови дългове и компенсиране чрез завишен прием на пациенти

НЗОК шокира болниците с предложение да намали цените на клиничните пътеки

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) започва преговори със съсловната лекарска организация за намаляване на цените на клиничните пътеки, тъй като болниците продължават да отчитат надлимитна дейност, водеща до преразход в бюджета на институцията.

Ако мярката бъде наложена, болниците занапред ще получават по-малко пари от касата за операции, процедури и терапии на различните заболявания.

Решението, което беше взето на заседание на надзора на касата късно в понеделник, предвижда орязването на цените на пътеките с 12%-13%. То моментално предизвика остри реакции на несъгласие в лекарските среди.

Директори на болници заявиха, че това автоматично ще ги вкара в нови дългове, тъй като ѝ сега НЗОК им плаща за лечението на пациенти по-малко отколкото са реалните им разходи.

От Българския лекарски съюз (БЛС) също се обявиха против намаление на цените, въпреки че тази опция е залегнала в подписания от съсловната организация Национален рамков договор с касата. Оттам предупредиха, че болниците щели да завишат приема, за да компенсират намалението на цените и поискаха актуализация на бюджета на НЗОК.

Ако Лекарският съюз не склони цените на клиничните пътеки да бъдат намалени, е възможно това да бъде направено и едностранно с постановление на Министерския съвет.

НЗОК: Отчетената по някои пътеки дейност е нараснала с 200%

Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов съобщи, че намаляването на цените на клиничните пътеки се налага, защото 102 болници са поискали актуализиране на бюджетите си, като надзорът на касата е обсъждал молбите на 76 от тях.

Исканията на болниците са за около 114 млн. лева, а ръководството на НЗОК е предложило да им бъдат дадени 67 млн. лева. Комитов заяви, че тези средства може да бъдат извадени от резерва на касата, от който в момента са останали 93 млн. лв.

Той обаче коментира, че това не е много приемливо и затова е взето решение да се прибегне към договорката, разписана в рамковия договор между касата и съсловната лекарска организация – когато обемите медицинска дейност надвишават договорените, се отива към преговори за намаляване на цените.

Комитов съобщи, че има такива клинични пътеки, където нарастването на обемите е с 200%. Той коментира, че някои от тях са такива, че е трудно да се провери дали отчетената дейност e реално извършена.

Преговорите между НЗОК и Лекарския съюз за намаляване на цените на клиничните пътеки ще започнат на 1 юни.

Едва след тези преговори НЗОК ще реши дали да отпусне исканите 67 млн. лева допълнително за болниците.

Лекарският съюз настоява за актуализация на бюджета на НЗОК

От Лекарския съюз вече се обявиха твърдо против намаляването на цените на пътеките.

Новият председател на съсловната организация д-р Венцислав Грозев заяви във вторник пред БНР, че БЛС ще настоява за актуализация на бюджета на НЗОК със 150 млн. лева.

"Не виждам защо трябва да се въртим в порочен кръг. При намаляването на цените на клиничните пътеки какво очаквате да се случи с обемите? Болниците ще завишат отново приема. По този начин ще се намали качеството на медицинската услуга”, заяви Грозев.

От БЛС излязоха и с официална позиция, в която посочват, че ако в някои болници е регистрирано изключително завишаване на обема дейност, то е редно касата и агенция "Медицинският одит" да упражнят съответния контрол, а не "изолирани случаи да послужат като общ знаменател, водещ до наказание за всички болнични заведения".

Според съюза предложението на касата идва без да е придружено с достатъчно задълбочен анализ за разходите на касата и събираемостта от здравни вноски.

"Още в края на 2014 г. и началото на тази година, съсловната организация няколкократно предупреди, че неминуемо в бюджета на НЗОК ще се появи дефицит от 150-200 млн.лв. и че лимитирането на дейностите е свързано именно с този проблем. Всяка година недофинансирането на системата води до актуализиране на бюджета на касата, въпреки нереалното, по-ниско остойностяване на самите клинични пътеки. Ето защо, намаляването на цените на клиничните пътеките няма положителна стойност, а ще постигне обратен ефект - ще доведе до повишаване обема на болнична дейност, а то от своя страна – до намаляване на качеството на здравните услуги", заявиха от БЛС.

Директор на болница: Безумие, дълговете ще скочат

Срещу готвената рестрикция се обявиха и директори на болници, които предупредиха, че тя ще доведе до увеличаване на дълговете.

"За мен това е безумие. Реалното лечение на пациентите излиза много по-скъпо от това, което касата плаща за тях. Ако се намалят цените на пътеките, това автоматично означава, че дълговете на болниците ще нараснат", коментира пред журналисти директорът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев.

"Един пациент, за който касата плаща 14 500 лева, на болницата ми излиза 40 000 лева. Нека ги намалят, дали са 14 500 или 12 500 лева, все тая", посочи Начев.

Според други болнични директори мярката ще ощети коректните лечебни заведения, които се вместват в бюджетите си, но занапред също ще бъдат принудени да работят с намалени цени на пътеките.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?