НЗОК ще плаща лекарствата и на частните болници по цените от е-търга

НЗОК ще плаща лекарствата и на частните болници по цените от е-търга

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща на всички болници за използваните от тях онколекарства по цените, постигнати на проведения електронен търг. Сега тези цени са задължителни за държавните и общинските болници, но не и за частните. С промяна в наредба на здравното министерство вече и на частните болници ще се плаща на цените в е-търга. Това съобщи в петък зам.-здравният министър и шеф на Надзорния съвет на касата Жени Начева след заседание на съвета.

Миналия месец управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев, чийто мандат изтича, изнесе данни, че фондът е плащал на частни болници лекарство на 7 пъти по-висока цена отколкото на държавните и общинските. Причината – частните болници отчитат лекарството на пределната му цена в позитивния лекарствен списък, докато на търговете в държавните и общински болници заради конкуренцията са постигнати много по-ниски цени. Частните болници обаче са освободени от обществени поръчки след прокарана лобистка поправка преди години. На проведения електронен търг цената на въпросния онкомедикамент беше свалена дори още и вече ще е 10 пъти под пределната му цена в позитивния списък.

"Проведохме първия търг за онкологични лекарства. Тези цени ще станат задължителни за НЗОК за заплащане на лечебните заведения и това ще бъде записано в Наредба 10. Към момента нямаше такъв механизъм касата“, каза в петък Начева. Тя допълни, че ще бъдат наблюдавани и цените, на които болниците купуват лекарствата. Те не могат да са по-високи, но могат да са по-ниски от постигнатите на е-търга.

Начева съобщи, че проверките по изнесените от Дечев данни продължават по цялата верига от участници.

Заявката, че цените от е-търга ще станат задължителни и за частните болници беше направена от здравния министър Кирил Ананиев преди две седмици, когато след дългогодишни перипетии МЗ най-накрая финализира първия търг за онкомедикаменти в болниците. На него се явиха 16 дистрибутора, като предложилите най-ниските цени за всеки отделен продукт, ще могат да доставят в над 200 болници през следващите 2 години.

Вместо първоначално планирания бюджет от 1.280 млрд. лева по данни на МЗ на него е постигната икономия от 57 млн. лева или около 5% от общата сума. Реално обаче цените на лекарствата се очаква да падат допълнитено под договорените в е-търга, защото при конкуренцията на ниво болница, за медикаментите с много производители, ще бъдат постигнати още по-благоприятни условия. Отделно от това се очаква за 2 години да бъдат приспаднати и 200 млн. лева отстъпки към НЗОК от страна на фармацевтичните компании.  

Здравният министър също така обяви, че частните болници ще бъдат задължени да правят обществени поръчки за лекарства и консумативи, когато ползват обществен ресурс и по този повод е подготвил промяна в Закона за обществените поръчки. Срещу това има мощна съпротива от страна на частните болници, които искат да са освободени и поръчките да се правят централизирано от НЗОК или МЗ, като се прескачат лечебните заведения. Имаше и искания да им се плаща директно по цените от позитивния списък, както на аптеките за лекарствата за домашно лечение, което би означавало НЗОК да плаща много по-скъпо за едни и същи лекарства.

Споделяне

Още по темата

Още от България