НЗОК ще поема повече скъпи консумативи от догодина

В бюджета на НЗОК за следващата година ще бъдат предвидени с 50 млн. лева повече за медицински изделия, които касата в момента не заплаща и пациентите си купуват сами. Това обявиха в четвъртък във Варна премиерът Бойко Борисов и здравният министър Десислава Атанасова.

“За голяма част от медицинските изделия, които сега не се плащат от касата, а се плащат от пациента, догодина ще има средства“, коментира здравният министър.

Атанасова припомни случая на бременна жена, която лежа във варненската болница след два инсулта и за чието лечение със скъпи консумативи специално бяха отпуснати средства. “За да се избегне това, следващата година ще бъдат дадени тези 50 млн. лева за здравната каса, предназначени за закупуване на скъпи консумативи“, обяви Атанасова.

Съобщението за допълнителните 50 млн. лева за консумативи идва при все още неясни параметри на бюджета на НЗОК за догодина. Сумата обаче съвпада с парите от обявения за противоконституционен трансфер от здравната каса към здравното министерство.

В началото на юли Конституционният съд обяви, че заложеният в бюджета на НЗОК трансфер от 100 млн. лева към здравното министерство е противоконституционен. След решението стана ясно, че половината пари или 50 млн. лева няма да бъдат преведени от касата на министерството, но и самата НЗОК няма да може да ги харчи. За да бъдат харчени е нужна актуализация на бюджета, каквато по думите на Министерството на финансите и депутати от ГЕРБ не се предвижда. Само преди ден здравният министър Десислава Атанасова заяви, че тепърва ще се решава какво ще се прави с останалите пари от трансфера.

Възможно е на касата да не се позволи да ги харчи през тази година, а да ѝ бъдат предоставени в бюджета за следващата година под формата на “допълнителни средства“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?