НЗОК ще поеме цитонамазките, когато приключи незапочнал проект

Здравният министър Стефан Константинов заяви в петък, че “се е разбрал“ с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) тя да не плаща за цитонамазки, докато не приключи просрочилата всички срокове и все още незапочнала програма “Спри и се прегледай“.

Цитологичното изследване е изключително важно и всяка жена трябва да го прави веднъж годишно, тъй като то има за цел да открие изменения на клетките в ранен стадий, преди да се развие рак на маточната шийка. В края на януари директорът на здравната каса Нели Нешева предложи касата да поеме това изследване като мярка за ограничаване на заболеваемостта от рак на маточната шийка. От 2006 година до 2008 година НЗОК плащаше за изследването, но след това то отпадна от пакета, който покрива.

 

У нас годишно се откриват около 1100 нови случая на рак на маточната шийка, а около 340 жени умират от него.

 

Ако знаят, че касата поема това изследване, се предполага, че много повече жени биха го правили.

 

Според здравния министър обаче касата не трябва да плаща, докато не приключи програмата “Спри и се прегледай“, която трябваше да започне още през 2009 година, но оттогава насам постоянно се проваля и до момента прегледи по нея не се правят.

 

За последно крайният срок бе удължен през септември миналата година и проектът трябва да приключи до 21 октомври 2013 година. Според Константинов в момента програмата върви добре и скринингът ще започне през тази година. По проекта на стойност 19.5 млн. лева финансиран от Европейския социален фонд, трябва да бъдат извършени профилактични прегледи за рак на млечната жлеза и цитонамазки при жените и за колоректален карцином при двата пола.

 

“Предпочитам първо да изразходваме евросредствата и след това да мислим за пари на данъкоплатеца или на здравноосигурените”, коментира министърът.

 

Прегледите се очаква да започнат през есента на тази година, като цитонамазки вероятно ще бъдат направени на около 200 000 жени. При това програмата има за цел да обхване и “население от социално изключени групи и общности“, сред които преобладават хората без здравни осигуровки, за които НЗОК не плаща.

Споделяне

Още по темата

Още от България