НЗОК ще похарчи 490 млн. лв. повече догодина за болници, лекарства и стари дългове

НЗОК ще похарчи 490 млн. лв. повече догодина за болници, лекарства и стари дългове

Националната здравноосигурителна каса ще разполага през следващата година с бюджет от 4.350 млрд. лева, като ръстът в разходите ѝ е с 490 млн. лева спрямо тазгодишните. Увеличението ще отиде главно за болниците, разплащането на дългове с чуждите здравни каси, които бяха натрупани през последните години, и за лекарства.

Приходната част на бюджета е с 50 млн. лева по-малка от разходната, т.е. се залага дефицит, за който зам.-здравният министър и председател на надзорния съвет на НЗОК Жени Начева обясни пред журналисти, че ще бъдат покрити с “преходен остатък от предишни години“, който догодина се дава на НЗОК като право на разход.

Бюджетът, който освен финансовите параметри съдържа и над 50 страници ключови промени във всички основни здравни закони, беше одобрен от Надзорния съвет на касата в понеделник.

Против и въздържали се са гласували представителите на двете работодателски организации БСК и КРИБ и на единния синдикат – КТ “Подкрепа“. Въпреки, че според Начева е бил постигнат пълен консенсус на ниво Надзорен съвет, а по детайлите предстои дебат в Министерския съвет и парламента, все пак резерви има.

“Частта с приходите и разходите я приемам за позитивна и ако беше само тя, както според мен е редно да бъде предложен за гласуване Законът за бюджета на НЗОК, бих го подкрепила. Но аз лично гласувах против поради заключителните разпоредби. Категорично не смятам, че промени в основни закони трябва да се правят с преходните и заключителните разпоредби и не смятам, че е редно да се лишат заинтересованите страни от възможността им публично да обсъдят толкова важни промени в сектора“, коментира пред Mediapool представителят на КРИБ Оля Василева.

“Всички промени са насочени към по-оптимално и справедливо използване на разходите“, заяви Жени Начева.

Болниците, лекарствата и чуждите фондове поглъщат увуличението

Най-голямо увеличение спрямо тазгодишния бюджет ще получат болниците – около 200 млн. лева отгоре, като за първи път догодина НЗОК ще похарчи по това перо над 2 млрд. лева.

117 млн. лева ръст спрямо тазгодишния бюджет е заложен при лекарствата, с който обаче само се достигат нивата на реалните разходи, които НЗОК ще направи тази година по това перо. От НЗОК и здравното министерство разчитат, че залаганите нови отстъпки и механизми за плащане на лекарства, обвързани с разходната ефективност, ще ограничат ръста в разходите за медикаменти от последните години.

Начева коментира в понеделник, че ще се постигне договаряне с фармацевтичните компании, така че пациентите да не бъдат ощетени откъм достъп до модикаменти.

По отношение на залагания принцип да се плаща за най-разходно ефективните лекарстав Начева заяви, че категорично "няма знак за равенство между разходоефективност и най-евтин медикамент". Тя уточни, че предстои с наредба да се регламентира за кои медикаменти ще се прилага този принцип и как точно.

Повече от двойно се планира да нараснат плащанията към чуждите здравни фондове за лечение на български граждани в ЕС. Догодина за тях в бюджета на НЗОК са разчетени 160 млн. лева при 73 млн. лева през тази. Наскоро здравният министър Кирил Ананиев обяви , че има разчет дълговете на НЗОК към чуждите ѝ партньори да бъдат изчистени окончателно до 2021 година.

По-незначително увеличение в бюджета на НЗОК с по около 20 млн. се залага за джипитата и специалистите и с по 10 млн. лева повече – за зъболекарите и за изследвания (медико-диагностични дейности).

“В областта на извънболничната медицинска помощ се опитваме да поставим акцент върху профилактиката, да въведем критерии и индикатори за наблюдение за резултатите от профилактиката на пациентите“, обясни Начева. Предвиждат се допълнителни медико-диагностични изследвания в областта на пренаталната диагностика на бременни в риск и скъпо струващи изследвания като ядрено-магнитен резонанс и др.

Фондът за лечение на деца минава към НЗОК

Освен това от следващата година към НЗОК преминава дейността на Фонда за лечение на деца, който ще бъде закрит. За целта НЗОК ще получи трансфер от здравното министерство в размер на 16 млн. лева.

Начева не отговори на въпроса дали дейността на Обществения съвет към фонда ще бъде запазена и прехвърлена към касата, но увери, че “прозрачността на работата ще се запази“.

Споделяне

Още по темата

Още от България