НЗОК спестила 15 млн. лева за 15 дни след въвеждането на пръстовия идентификатор

НЗОК спестила 15 млн. лева за 15 дни след въвеждането на пръстовия идентификатор

Отчетените от болниците хоспитализации през първите 15 дни на месеца са с 15 млн. лева по-малко спрямо същия период на октомври и с 10 млн. лева по-малко спрямо същия период на миналата година. Това отчете в понеделник председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-здравен министър Ваньо Шарков.

На въпрос дали намалението в разходите на лечебните заведения е в резултат на въведената система за пръстова идентификация, която стана задължителна от началото на ноември, Шарков посочи, че все още е рано да се прави такъв извод, но допълни, че системата безспорно е ефективна.

Той съобщи още, че лечебни заведения са получили неправомерно от НЗОК 817 хил. лева и сега ще ги връщат. Експерти от Централното управление на НЗОК са проверили 14 болници и проверките са констатирали редица нарушения. Периодът на проверките е януари - септември 2016 г.

Лечебните заведения са отчитали несъществуващи заболявания, искани са пари от болните за дейности, които се заплащат от НЗОК, отчитана е неизвършена дейност и др., посочи Шарков.

По думите му проверките са установили и случаи, в които пациенти са били диагностицирани с онкологично заболяване, но след това не са били насочвани за съответното лечение и не е бил изпълнен принципът за комплексност в лечението им.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?