Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

НЗОК спестила 25 млн. лв. от поевтиняването на над 700 лекарства

Модерното лечение на хепатит С и ревматологичните заболявания е станало по-изгодно за фонда

1 коментар
НЗОК спестила 25 млн. лв. от поевтиняването на над 700 лекарства

Цените на 765 лекарства от позитивния списък са били намалени през миналата година, като това е довело до икономия от 25.4 млн. лева в разходите за медикаменти на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

За намаляването на цените на лекарствата влияние оказват основно два фактора – външното рефериране, при което България сравнява цените на медикаментите с 10 други държави и навлизането на нови генерични продукти в лекарствената листа.

Именно това е довело до икономията от 25 млн. лева в публичните разходи за лекарства – 15.9 от лекарства за домашно лечение и 9.5 млн. лева от онкомедикаменти в болниците. Това е понижило разходите на фонда за модерното лечение на хепатит С, ревматологични заболявания, онкологични заболявания и др.

Това става ясно от доклада за дейността на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти за 2018 година. За сравнение през 2017 икономиите за НЗОК от намалените цени на лекарствата възлизаха на малко под 23 млн. лева, а през 2016 и 2015 съответно - 16.6 млн. лева и 8.5 млн. лева.

Въпреки тренда за нарастваща икономия на обществен ресурс от по-ниските цени на лекарствата, НЗОК продължава да разчита в много по-голяма степен на другия законов механизъм – отстъпките от фармацевтичните компании, за намаляване на разходите си за лекарства.

През 2018 година фармацевтичните компании са върнали обратно в бюджета на НЗОК около 160 млн. лева под формата на отстъпки.

Общо бюджетът на НЗОК за лекарства е 1.1 млрд. лева, от които една трета са за онколекарства в болниците и останалите – за медикаменти за домашно лечение. През последните години разходите на касата за лекарства нарастват с около 100 млн. лева годишно.

Наред с икономиите за НЗОК и гражданите обаче, ниските цени на лекарствата водят и до изтегляне на продукти от пазара. За миналата година националният съвет е разгледал около 200 процедури за изключване на лекарства от позитивния списък, но нито едно от тях не е без алтернатива.

Понижението в цената на почти половината продукти е до 5%

От общо поевтинелите 765 лекарства през миналата година близо половината или 327 продукта са с понижение в цената до 5%.

До 10% спад в цената има при 94 медикамента. Между 10 и 20% е намаляла цената на 106 лекарства.

При 21% от общия брой лекарства или 161 медикамента понижението в цената е между 20% и 50%.

Спад в цената над 50% има при 77 лекарства, които са 10% от общо поевтинелите продукти. 

200 от лекарствата с намалени цени се покриват 100% от НЗОК и са безплатни за пациентите.

Други 188 са лекарства, купувани от лечебните заведения, които също са безплатни за пациентите в рамките на лечението в болница. Останалите са с нива на реимбурсиране от НЗОК между 25% и 75% като поевтиняването им води и до намаление в доплащането от страна на пациентите. 

През миналата година са влезли в сила решения за увеличение на цените на 36 лекарства - заради актуализация с процента на инфлацията, заличаване и образуване на нови цени в позитивния списък.

Модерното лечение на хепатит С става все по-евтино за НЗОК

При лекарствата за домашно лечение с най-голямо отражение върху публичния разход за медикаменти е поевтиняването на новата генерация терапии за хепатит С, които водят до пълно излекуване с по-малко нежелани лекарствени реакции за по-кратко време.

Става въпрос за директно действащите антивирусни средства (ДДАС) за безинтерфероново лечение, които НЗОК плаща 100% и лечението с тях е безплатно за пациентите. Вследствие на външното ценово рефериране е постигнато намаляване с 33%  на референтната стойност за дневна дефинирана доза на комбинацията Sofosbuvir, Velpatasvir и това е довело до 1.5 млн. лева икономия за НЗОК.

Ревматологичните терапии също поевтиняват

Сериозно понижение в разходите на НЗОК е настъпило и от поевтиняването на терапиите за ревматоиден артрит и псориазис, за които фондът плаща 75% от стойността, а компаниите поемат разликата до 100%, за да са безплатни за пациентите.

Над 2.6 млн. лева е спадът в разходите на НЗОК заради намаляване на референтната стойност в международните непатентни наименования (INN) Etanercept, Certolizumab, Ustekinumab, прилагани за лечение на ревматоиден артрит и псориазис.

Съвместното влияние на двата фактора- намаляване на цената и включване на нов биоподобен лекарствен продукт в INN Adalimumab, са довели до намаляване на разходите на НЗОК за лечение на пациенти с ревматоиден артрит и псориазис с 2.3 млн. лева.

Заради високия и нарастващ в последните години разход за лечение на ревматологични заболявания през миналата година НЗОК въведе критерии за плщането на този вид терапии според разходната им ефективност. От касата освен това смятат, че скъпите терапии се назначават и на пациенти, които нямат показания за лечение с него.

Тенденцията за включване на генерични лекарствени продукти в INN Tenofovir disoproxil за лечение на пациенти с ХИВ е продължила и през 2018 г. В резултат на това референтната стойност се е понижила с 40.39%, което от своя страна е рефлектирало върху намалението на стойността, заплащана от НЗОК с над 907 хил. лева.

Понижението в цената на лекарствените продукти в химичната подгрупа Anticholinergics за лечение на Паркинсон е намалило плащаната от НЗОК стойност с 689 155 лева.

Намаляването на цената на лекарствените продукти с Aripiprazole, прилагани в психиатрията, също е донесло икономия за здравната каса в размер на над 600 хил. лева.

Икономии и при онколечението

При онкомедикаментите в болниците националният съвет отчита намаление в референтната стойност на 53 от общо 110 продукта, като в 90% от случаите цената е паднала вследствие на външното ценово рефериране и в останалите – заради навлизането на нов или генеричен продукт.

Включването на генерични лекарствени продукти в INN Trastuzumab за лечение на пациенти с рак на гърдата, стомаха и др. е довело до понижение стойността на опаковка с 27.04% в резултат на което заплащаната от НЗОК сума е намаляла с 1.6 млн. лева. Друга съществена икономия за НЗОК с около 1.3 млн. лева е настъпила от понижаване на референтната стойност в INN Everolimus за лечение на рак на гърдата, панкреатични и невроендокринни тумори и бъбречноклетъчен карцином.

Намаление в цената на терапията за рак на белия дроб, лимфоми и др. Pembrolizumab вследствие на външно ценово рефериране е довела до понижаване разходите на НЗОК със 783 414 лева.

Най-много кардиологични и онкологични продукти са излезли от позитивния списък

Наред с позитивите, намалението в цените на лекарствените продукти, води след себе си и до негативни последици за пациентите, тъй като много продукти се изтеглят от пазара или излизат от позитивния списък и хората трябва да ги плащат изцяло за своя сметка.

През миналата година съветът е разгледал 218 заявления за изключване на продукти от позитивната листа.

От всички изключени лекарствени продукти от ПЛС, най-голямата група са предназначени за лечение на сърдечно-съдови заболявания, следвани от групата лекарствени продукти предназначени за лечение на онкологични заболявания и онкохематологични заболявания. Третата група е тази на антиинфекциозните лекарствени продукти и антимикотици (антибиотици, противовирусни и ваксини).

От всички изключени продукти 39 са носители на референтна стойност – т.е. стойността, до която НЗОК заплаща най-евтиният продукт в дадена група и това води до промени в заплащаната сума. 

Четири лекарства, които са заличени от позитивната листа са били единствени със съответната лекарствена форма, но продукти със същото активно вещество продължават да присъства в списъка. Две от тези лекарства са вписани в регистъра на пределните цени, отпускани по лекарско предписание и по този начин са налични на пазара, но за сметка на пациентите.

Заличени от позитивния списък са 8 международни непатентни наименования, като 2 от тях са вписани в регистъра на пределните цени и също са налични на пазара срещу заплащане от пациентите.

Терапевтичните области на изключените международни непатентни наименования са разнообразни – кардиология (хипертония, стенокардия, намаляване на риска от инфаркт при пациенти с нестабилна стенокардия и др.), онкология и онкохематология (карцином на пикочния мехур, карцином на дебелото черво, рак на млечната жлеза, мултиплен миелом, лимфоцитна левкемия и др.), антиинфекциозни и антимикотични продукти.

Нито един от заличените INN не е без алтернатива за лечение на съответното заболяване, уточняват от Националния съвет по цени и реимбурсиране.  

През миналата година в позитивния списък са включени 32 нови лекарствени продукти, които принадлежат към 21 нови международни непатентни наименования.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. David Wilson
    #1

    Когато открих, че имам хепатит С, генотип 6 и цироза на черния дроб, бях вцепенен. Не знаех какво да правя или къде да отида, защото лечението беше скъпо, каза лекарът за 1500 долара за бутилка софосовир и валпатасвир. Не можем да го оспорим, затова купихме онлайн индийски velpanat sofosbuvir и velpatasvir от medixocentre.com. Това беше много достъпна цена за мен. Много съм благодарен за достъпните ви генерични продукти. Аз съм излекуван. Надявам се, че е еднакъв за всички.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.