Москов се закани

НЗОК "спира кранчето" за инвазивните изследвания на здрави пациенти

Финансираните от касата кардиоклиники са се увеличили от 33 на 50 за пет години, нарушения са открити при всички

НЗОК "спира кранчето" за инвазивните изследвания на здрави пациенти

От следващата година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да сключва договори с кардиологични клиники и лаборатории, които извършват инвазивни изследвания без пациентите да имат необходимост, каквато практика от години се шири заради щедро платените клинични пътеки. Това обяви в понеделник здравният министър Петър Москов по време на дискусия за сърдечносъдовите заболявания в парламента.

Москов съобщи, че в момента има такива лаборатории, при които 70% от изследванията са върху здрави хора. Той припомни, че внесените от него промени в Закона за здравното осигуряване вменяват на здравната каса задължението да изследва и купува медицински услуги при най-добри условия за пациентите.

Именно така Москов очаква да се отсее с кои болници, отделения и клиники НЗОК да работи занапред. Министърът допълни, че преценката ще става по ясни критерии и един от тях ще е резултатът от дейността на лечебните заведения. За работата на клиниките ще следят съвместно НЗОК, Агенцията за медицински одит и Лекарския съюз.

Сърдечно-съдовите заболявания причиняват 65.1% от смъртността сред българите и независимо, че е постигнато намаляване на този процент, нивата остават два пъти по-високи в сравнение със средноевропейските и са в пъти по-лоши, отколкото в развитите държави.

"Държавата и обществото ни дават достатъчно голямо финансиране именно за да се противопоставим на тежката ситуация със сърдечно-съдовите заболявания, но ако сериозна част от тези пари отиват не по предназначение и без резултат за нашето здраве, то това означава, че този кран трябва да бъде спрян", заяви Москов.

Финансираните от касата клиники нараснали от 33 на 50 за пет години

През последните пет години (от 2010 до 2014 г.) броят на болниците, които НЗОК финансира по пътеки за инвазивна кардиология, е нараснал от 33 на 50, като броят на отчетените случаи е нараснал с 11%, а заплатените за тях средства – с 8%, сочи справка на здравната каса, изготвена за Mediapool. През миналата година НЗОК е платила 144 196 038 лева по пътеки за инвазивна кардиология за 73 470 случая.

От касата коментираха пред Mediapool, че при направените проверки през миналата година във всички болници са открити нарушения. Сред нарушенията са прием на пациенти без да са спазени индикациите за хоспитализация и прием на пациенти за инвазивно изследване без да са изчерпани възможностите на неинвазивните изследвания. Преобладаващата част от извършените при тези случаи инвазивни коронарографии са негативни, т.е. пациентът е подложен неоправдано на въпросната процедура. Друго нарушение е отчитането на лечение на пациент, на който е направено само изследване, без да е лекуван реално.

Друго засечено нарушение е поставяне на некоректна диагноза при изписване, която не се потвърждава от направените лабораторни и неинвазивни изследвания.

Друго фрапиращо нарушение е отчитането на медицински изделия, които реално не са поставени на пациента – болници са отчитали, че на пациент са поставени по два стента на артерия, а от катетеризационен протокол става ясно, че е поставен по един. Касата е засякла и дублиране на партидните и каталожните номера на медицински изделия, имплантирани при различни пациенти. Установено е също имплантиране на медицински изделия с изтекъл срок на годност.

В три лечебни заведения високоспециализираната дейност “Кардиостимулация” е извършвана от лекари без необходимия сертификат за това.

Ще се проследява съдбата на пациентите след инвазивните изследвания

С цел да се преустановят масовите злоупотреби в клиниките по инвазивна кардиология през 2011 г. заработи Регистър за инвазивна кардиология към здравното министерство, но до момента на база събираната информация не са направени никакви изводи и не са взети никакви управленски решения, за да се преустанови порочната практика.

В понеделник Москов съобщи, че ще има промени в регистъра. "Има ред излишни неща и такива, които ги няма - например проследяване какво се е случило с един пациент, след като той е претърпял такова инвазивно изследване. Каква е здравната му съдба", посочи Москов.

Националният консултант по кардиохирургия и шеф на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев съобщи, че в Европа има средно по една лаборатория за инвазивна диагностика на 250 хиляди души население, а в България са общо 48, което е много.

Той предлага експерти от научните медицински дружества заедно с представители на НЗОК да контролират качеството на дейността на лабораториите.

Форумът "Възможности за по-ефективно лечение на сърдечносъдовите заболявания" е под патронажа на председателя на парламента Цецка Цачева, в. "Труд“, Дружеството на кардиолозите в България, Българското дружество по кардиохирургия и Българското дружество по интервенционална кардиология и цели отговорните институции да начертаят законодателни инциативи за по-доброто регулиране на сектора.

Споделяне

Още по темата

Още от България