НЗОК вече ще се ръководи от управител и подуправител

Кабинетът прие в сряда промени в Закона за здравното осигуряване, с които се намалява ръководството на здравната каса. Промените предвиждат директорът вече да се нарича управител, както е при Националния осигурителен институт. Вместо от трима заместник-директори дейността му ще се подпомага от един подуправител.

“Практиката по прилагането на Закона за здравното осигуряване през последните години показва, че наличието на трима или четирима заместник-директори, отговарящи за различни аспекти от дейността на НЗОК - финансов, информационен или медицински, не е удачен подход при управлението ѝ, поради което постовете се закриват“, пише в аргументите към промените.

Междувременно депутатите отхвърлиха предложението на левицата за създаване на временна комисия, която да установи как се харчат парите от излишъка на НЗОК. Питането на депутатите от Коалиция за България беше внесено, след като стана ясно, че резервът е намалял от 860 млн. лв. към 30 декември миналата година на 800 млн. лева към 31 март 2010 година.

Споделяне

Още от България