НЗОК връща в бюджета 150 млн. лева от здравни вноски под формата на ДДС

НЗОК връща в бюджета 150 млн. лева от здравни вноски под формата на ДДС

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) връща годишно в държавния бюджет 150 млн. лева от здравни вноски под формата на ДДС върху лекарствата, за които плаща. Това стана ясно на дискусия за тежестта на ДДС върху личните и публичните разходи за лекарства във вторник.

Според икономиста Атанас Владиков прилагането на диферeнцирана ставка на ДДС върху лекарствата с рецепта е масова практика в ЕС, като единствено в България, Германия и Дания се прилага обща ставка на ДДС.

Според анализа на Владиков, ако в България се приложи диферинцирана ставка на ДДС върху лекарствата, отпускани с рецепта, те може да поевтинеят с между 9 и 17%. В сегашната ситуация с обща ставка от 20%, лекарствата са оскъпени с 16,7 %, като приходите в бюджета от данъка са 400 млн. лева за 2015 г. 250 млн. от тях директно излизат от джоба на хората, а другите 150 млн. лева се връщат в бюджета през здравната каса.

Въпреки многократните опити на депутати от различни партии да прокарат диференцирана ставка за лекарствата и други стоки през последните десетина години, финансовите министри в различните правителства са се обявявали твърдо против подобна мярка и тя не е събирала подкрепа в парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България