НЗОК все пак ще превежда пари на здравното министерство догодина

Проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) все пак няма да претърпи кой знае какви корекции в сравнение с варианта, който беше разглеждан на тристранния съвет преди два дни. Здравният министър Стефан Константинов заяви, че вече е подписал проектът, който се приеме на подпис от кабинета.

Разходите на НЗОК остават 2.6 млрд. лева. Отново ще има трансфер от страна на НЗОК към здравнотото министерство, но министърът не уточни, дали той ще е 340 млн. лева, както първоначално бе предвидено. “В момента, в който започнат да се изваждат дейности от министерството и да се прехвърлят към касата, тези трансфери ще намаляват“, посочи Константинов.

Големият резерв на НЗОК в БНБ, трупан от излишъци, който възлиза на 1.5 млрд. лева, ще си остане по сметки на касата. “Имам подкрепа от премиера, че това ще си остане. Ние на практика спазваме споразумението с лекарския съюз, с по-добрата модификация да не се вземе резерва на касата“, заяви Константинов.

Според Константинов е възможно всички дългове на НЗОК към болниците да се изчистят до края на годината и да не се налага с пари от бюджета за догодина да се плащат разходи от тази година.

Окончателният вариант на проектобюджетът, който ще бъде внесен в Народното събрание, все още не е публикуван от Министерския съвет.

Междувременно директорът на НЗОК Нели Нешева назначи вътрешна проверка в касата. Тя ще се самопроверява как са били разпределени парите между болниците. Поводът са множеството постъпили запитвания от лечебни заведения за това как са определени делегираните бюджети на болниците за месеците август, септември и октомври.  Ще се проверява работата на дирекциите "Медицински дейности" и "Бюджет и финанси" в НЗОК.

Споделяне

Още по темата

Още от България