НЗОК задължава онкоболниците да въведат автоматизирано приготвяне на лекарства

НЗОК задължава онкоболниците да въведат автоматизирано приготвяне на лекарства

Всички лечебни заведения за болнична помощ, които имат договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и осъществяват дейност по онкологични клнични клинични пътеки, трябва да разполагат с автоматизирана или полуавтоматизирана система за подготовка на инфузионни разтвори на лекарствени продукти до януари 2018.

Централизирано разтваряне на цитостатиците (онкомедикаменти) в болничната аптека е много по-модерният, стерилен и икономичен начин за приготвянето на медикаментите, отколкото приготвянето им от персонала в отделенията. При централизираното приготвяне се изхвърлят много по-малки количества.

Новото изискване се отнася до клиничните пътеки №240 (Продължително системно парентерално лекарствено лечение на злокачествени солидни тумори и свързаните с него усложнения), 242 (Диагнoстика и лечение на левкемии) и 243 (Диагностика и лечение на лимфоми) и Амбулаторна процедура №6 (Системно лекарствено лечение при злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания).

Въвеждането на смесителните системи е заложено в Националния рамков договор за медицински дейности 2017 г. в условията за сключване на договор с НЗОК и изискванията за изпълнение на посочените клинични пътеки и амбулаторна процедура.

Целта е постигане на по-точни и сигурни дозировки на лекарствените продукти за лечение на злокачествени заболявания и по-добър контрол при потреблението на инфузионните разтвори на лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?