НЗОК закърпи дефицита в ин витро процедурите

От тази година асистираната репродукция отново ще се плаща от здравното министерство

Надзорният съвет на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) разреши да се освободи част от резерва за непредвидени и неотложни разходи, за да се покрие недостигът в средствата за дейностите по асистирана репродукция за 2013 година, съобщиха от пресслужбата на касата в понеделник.

 

Това се наложи, тъй като през декември болниците, които извършват ин витро процедури, отчетоха със 189 хил. лв. повече от предвидените в бюджета за асистирана репродукция за 2013 година 1 млн. лв. Това включва стойността на всички процедури, извършени през миналата година, както и тези, които са започнали тогава, но все още не са приключили.

 

Надзорът на касата разреши сумата да бъде отпусната от неотложния ѝ резерв, след като регионалните здравни инспекции направиха проверки, показали, че средствата са реално изразходени и няма отчетени пари за неизвършени дейности.

 

Финансирането на ин витро процедурите бе поверено обратно на грижите на здравното министерство от 1 януари тази година. Министерството се грижеше за асистираната репродукция и преди, но през 2012 година трансферът от здравни вноски, който то дотогава получаваше, бе обявен за противоконституционен. Поради това се наложи МЗ да облекчи разходния си бюджет, като прехвърли на касата задължението да финансира асистираната репродукция, интензивните грижи и онкодиагностиката.

 

След като касата на свой ред почти фалира през 2013 г. и след протести на Българския лекарски съюз, бе договорено Министерството на здравеопазването от началото на 2014 г. да поеме обратно ангажимента към ин витро процедурите и задължителните ваксинации.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?