О Ем Ви: "Южен поток" може да бъде изключен от европейските изисквания

Проектът за газопровод "Южен поток" може да стане изключение от изискванията на ЕС към тръбопроводния транспорт, посочи пред бизнес изданието Виртшафтсблат ръководителят на австрийската компания О Ем Ви (OMV) Герхард Ройс, цитиран от ИТАР-ТАСС в понеделник.

Ясно е, че всичко трябва да бъде осъществено в съответствие с европейското право, посочи Ройс. В някои сфери обаче могат да бъдат направени изключения, допълни той.

Ръководителят на О Ем Ви е на мнение, че ЕС трябва да обсъди с Газпром възможностите за предоставяне на такъв специален режим. Той добави, че преговорите по проекта трябва да бъдат ускорени, а не "замразени".

Темата за строителството на газопровода "Южен поток" ще бъде обсъдена при утрешното посещение на руския президент Владимир Путин в Австрия. Планира се да бъде подписано споразумение между акционерите на съвместната проектна компания Саут стрийм Остриа (South Stream Austria) - руската Газпром и австрийската компания О Ем Ви.

Австрия реши тази година да се върне към проекта "Южен поток". Първоначално страната поддържаше участието си в проекта, когато през 2010 година О Ем Ви подписа с Газпром базово споразумение за сътрудничество. По-късно се появи информация, че компанията О Ем Ви води преговори с Газпром за сключване на договор за доставка на газ по Южен поток в размер 6 милиарда кубични метра газ годишно.

След това обаче О Ем Ви стана участник в алтернативния проект Набуко (Nabucco), който трябваше да доставя газ от страните от Общността на независимите държави (ОНД) в Австрия и Германия.

След замразяването на този проект, Газпром, по думите на заместник-председателят на управителния съвет на компанията Александър Медведев, се върна към обсъждане на участието на Австрия в проекта "Южен поток", но засега крайната точка на Южен поток остава Италия.

Австрия е заинтересована от изпълнението на проекта за газопровод "Южен поток", заяви австрийският министър по европейските и международните въпроси Себастиан Курц, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той отговори на журналистически въпроси при пристигането си за срещата на външните министри на ЕС в Люксембург.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа