ОАД реши да започне процедура по замразяване на членството на Венецуела

Венецуелският президент Николас Мадуро

Организацията на американските държави (ОАД) прие резолюция за започване на процедура по замразяване на членството на Венецуела в организацията от 34 страни "в името на представителната демокрация", предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.


На заседание на ОАД във Вашингтон 19 страни гласуваха за започване на процедурата, четири бяха против, а 11 се въздържаха. Резолюцията бе внесена от САЩ, Аржентина, Бразилия, Канада, Коста Рика, Чили, Гватемала, Мексико, Парагвай и Перу.


За приемането на резолюцията бяха нужни 18 гласа. В нея не се споменава изрично преустановяване на членството на Венецуела, но се създава възможност за процедура, която може да доведе до такова замразяване, ако то бъде подкрепено от 24 страни от ОАД.


В документа също така се заявява, че победата на Николас Мадуро в президентските избори през май не е легитимна. Тази позиция вече бе приета поотделно от 15 страни от ОАД.


Досега ОАД е вземала подобни мерки само два пъти. През 1962 г. Куба бе изключена от организацията, а членството на Хондурас за кратко бе замразено след военен преврат през 2009 г. През 2009 г. бе отменено изключването на Куба, но Хавана отказа да се върне в състава на ОАД, отбелязва АП.

Споделяне

Още от Свят