ОАЕ отменя визите за гражданите на 13 страни от ЕС, сред които и България

Обединените арабски емирства отменят предсрочно, от 15 март, визите за гражданите на 13 страни от Европейския съюз, сред които и България, съобщи министерството на външните работи на ОАЕ, цитирано от РИА Новости и от БТА в сряда.

Другите 12 държави са Унгария, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Хърватия, Чехия и Естония. Гражданите на останалите 15 страни от Европейския съюз вече пътуват до ОАЕ без визи.

"Това решение ще помогне за развиване на политическите отношения с държавите от ЕС, а също и за укрепване на икономическите връзки и за ръст на стокообмена", се казва в съобщението на външното министерство на Обединените арабски емирства. В текста се изразява надежда, че отпадането на визите ще доведе до ръст на чуждестранните инвестиции и увеличаване на туристическия поток.

Очаква се в скоро време Европейският съюз на свой ред да отмени шенгенските визи за граждани на ОАЕ. Европейският парламент гласува в подкрепа на такава мярка на 27 февруари. От тази година Великобритания, която не е част от Шенгенското пространство за свободно движение, опрости значително процедурата за издаване на визи на гражданите на четири арабски държави, сред които и ОАЕ.

Обединените арабски емирства са най-големият търговски партньор на ЕС в Близкия изток. Двустранният стокообмен възлиза на 40 милиарда долара годишно. Около 1,6 милиона граждани на ЕС посещават ОАЕ годишно с цел туризъм, а десетки хиляди живеят постоянно в арабската страна.

Споделяне

Още от Европа