ОАЕ помилваха британец, осъден на доживотен затвор по обвинения в шпионаж

Матю Хеджис

Обединените арабски емирства помилваха британския докторант Матю Хеджис, осъден миналата сряда на доживотен затвор за шпионаж, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на местните власти.

Президентът на ОАЕ шейх Халифа бин Заид Ал Нахаян помилва Хеджис. Решението влиза в сила незабавно.

Британският външен министър Джереми Хънт приветства решението на ОАЕ и го определи като "фантастична новина". Той допълни, че въпреки че Лондон не е бил съгласен с обвиненията срещу Хеджис, той е благодарен, че правителството на ОАЕ е решило бързо въпроса.

Матю Хеджис, 31-годишен докторант от университета Дърам, бе арестуван на 5 май на летището в Дубай след двуседмично посещение с изследователска цел и бе държан в изолация. Обвинен бе, че е шпионирал ОАЕ в полза на неназована чужда държава, застрашавайки военната, икономическата и политическата сигурност на емирствата. Над 120 учени от цял свят призоваха с петиция за освобождаването му. Неговата съпруга заяви, че той е събирал материал за дисертацията си, посветена на политиката за сигурност на ръководството на страната след Арабската пролет.

Малко преди в понеделник да бъде обявено помилването на британеца, представители на ОАЕ показаха на репортери видеозапис, от който според тях ставало ясно, че Хеджис е бил агент на британските служби МИ-6. Във видеото британецът се представял за капитан от МИ-6 по време на съдебно заседание в ОАЕ. МИ-6 обаче отрече британецът да е бил шпионин.

Споделяне

Още от Свят