ОАЕ смятат да започнат внос на шистов газ

Министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства  Сухаил ал-Мазруи заяви, че страната му в бъдеще може да започне да внася шистов газ, съобщи местната агенция WAM, цитирана от РИА Новости в неделя.

По думите му ОАЕ са 50 процента зависими от вноса на природен газ и планира да диверсифицира източниците си на доставки. В момента САЩ са лидер  по производство на шистов газ в света, отбелязва агенцията.

По думите на ал-Мазруи шистовият газ е "един от перспективните пазари и може да запълни част от нашия бъдещ внос ".

ОАЕ планират да построят терминал за прием на втечнен газ на брега на Оманския залив в източната част то страната, който с мощността си от 9 млн. тона ще е най-мощният врегиона. В момента страната внася газ по тръбопровод от Катар.

Потреблението на природен газ в ОАЕ се увеличава, заради бързия ръст на проишлеността и броя на населението. Основни консуматори в страната са газовите електростанции и съоръжения за преработка на морската вода. Макар да са един от големите производители на нефт в марките на Организацията на страните износителки на петрол, ОАЕ са принудени да задоволяват значителна част от газовите си нужди чрез импорт, посочва РИА Новости.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?