ОАЕ смятат да започнат внос на шистов газ

Министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства  Сухаил ал-Мазруи заяви, че страната му в бъдеще може да започне да внася шистов газ, съобщи местната агенция WAM, цитирана от РИА Новости в неделя.

По думите му ОАЕ са 50 процента зависими от вноса на природен газ и планира да диверсифицира източниците си на доставки. В момента САЩ са лидер  по производство на шистов газ в света, отбелязва агенцията.

По думите на ал-Мазруи шистовият газ е "един от перспективните пазари и може да запълни част от нашия бъдещ внос ".

ОАЕ планират да построят терминал за прием на втечнен газ на брега на Оманския залив в източната част то страната, който с мощността си от 9 млн. тона ще е най-мощният врегиона. В момента страната внася газ по тръбопровод от Катар.

Потреблението на природен газ в ОАЕ се увеличава, заради бързия ръст на проишлеността и броя на населението. Основни консуматори в страната са газовите електростанции и съоръжения за преработка на морската вода. Макар да са един от големите производители на нефт в марките на Организацията на страните износителки на петрол, ОАЕ са принудени да задоволяват значителна част от газовите си нужди чрез импорт, посочва РИА Новости.

Споделяне

Още от Бизнес