"Обади се на депутат – спри тоталното подслушване“

"Обади се на депутат – спри тоталното подслушване“
Партия "Зелените“ стартира национална кампания "Обади се на депутат - спри тоталното и безконтролното подслушване!", съобщиха в понеделник от организацията, която се обяви срещу промените в Закона за електронните съобщения, внесени от управляващите. Промените предвиждат служители на МВР да проследяват трафични данни чрез пряк достъп до базата на мобилните оператори.

"Зелените" призовават хората да се обаждат на депутатите от избирателния си район и да настояват той да гласува "против" промените.

От партията съобщиха още, че ако поправките, които се опита да прокара и тройната коалиция, бъдат приети, ще се свържат с Европейската зелена партия и ще сезират съда по правата на човека в Страсбург.

Асен Генов, член на ръководството на партията, определи измененията като "ретроградни, недемократични и излишни". Според него, за да се улесни разкриването на престъпления, е необходимо само допълнителна наредба, която да задължи мобилните оператори да предоставят важна за МВР информация в съответен срок.

Промените предвиждат още служители в дирекция "Оперативно-техническа информация" на МВР да имат пряка връзка до трафичните данни чрез специален интерфейс, а след прокурорско разрешение данните ще могат да се използват за разкриване на тежки престъпления.

"Зелените" смятат, че това ще доведе до постоянно и безконтролно следене на телефонните и интернет данни на неудобните за властта хора и няма да ограничи престъпността.

Кампанията им не е прецедент. В предния парламент народните представители бяха "атакувани“ със SMS-и, за да отменят здравните осигуровки на българите, които живеят постоянно в чужбина.

Споделяне

Още по темата

Още от България