Обама апелира за общи действия срещу климатичните промени

Обама апелира за общи действия срещу климатичните промени

Президентът на САЩ Барак Обама призова световните лидери за общи действия, след като времето за постигане на споразумение за борбата с климатичните изменения в Копенхаген изтича, предадоха световните информационни агенции в петък.

Той обаче не предложи нови ангажименти от страна на Вашингтон за съкращаване на вредните емисии, което се смята за ключов елемент от споразумението.

Обама заяви пред делегатите на срещата на ООН за климатичните промени, че вероятността на международната общност да вземе общо решение става все по-малка. Един от вариантите за политически договор, съставен от малка група делегати, бе отхвърлен по време на дискусиите, късно снощи.

Световните лидери се събраха в последния ден на срещата на върха в Копенхаген, когато съмненията около подписването на общо споразумение все повече се засилват.

"Времето за приказки изтече", добави Обама, като допълни, че е дошъл в Копенхаген "не да говори, а да действа".

Цял свят ни гледа днес, а способността ни за колективни действия е под съмнение и в равновесно положение, каза Обама пред около 120 държавни и правителствени ръководители.

Според него, ако проблемът с климатичните промени не се реши, това ще доведе до "неприемливи рискове" за международната сигурност, световната икономика и самата планета.

Китайският премиер Уън Дзябао заяви, че за да се справи с предизвикателствата на глобалното затопляне, международната общност трябва да предприеме активни действия, да засили сътрудничеството и да постигне консенсус.

След изказванията бе организирана среща между президентите на САЩ и Китай, която продължи близо час. От Белия дом определиха това като "стъпка напред", тъй като двете страни, които изхвърлят най-много вредни емисии, държат ключа към подписването на споразумение, посочват анализатори.

До момента Пекин бе критикуван за това, че не предлага по-високи цели за намаляване на въглеродни емисии и че отказва да приеме международен мониторинг за спазването на ограниченията. Вашингтон пък получи негативни коментари, защото са отправили предложението си твърде късно.

В четвъртък американският държавен секретар Хилари Клинтън заяви, че САЩ са готови да предоставят 100 милиарда долара за развиващите си страни, ако се постигне договореност, която удовлетворява американските изисквания. Едно от основните искания на Белия дом е прозрачност от страна на Китай.

Междувременно българския премиер Бойко Борисов, който също участва в срещата на върха, изрази своята подкрепа към позицията на Обама.

За да бъдат решени проблеми като глобалното затопляне, всяка държава

трябва да бъде съпричастна към тях, заяви министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба.

Според Борисов подписването на споразумението не е най-важното и борбата с климатичните промени трябва да продължи и след конференцията.

Големи държави замърсителки поставят условия, но България също има такива, съобщи още премиерът. Поддържам тезата от Брюксел - ще дадем повече пари през следващите години, защото сме солидарни с тези проблеми, а и тепърва в България ще има икономически растеж, допълни Борисов.

Миналата седмица българското правителство обеща да се включи във фонда за подпомагане на развиващите се страни с едва 20 000 евро. Сумата, която България ще предостави, е символична, но така изразяваме нашата солидарност, обясни премиерът.

Споделяне

Още от Свят