Обама благодари в писмо до Борисов за позицията ни по ПРО и енергийната сигурност

Американският президент Барак Обама е изпратил писмо на българския премиер Бойко Борисов, в което благодари за помощта на България в Афганистан и за позицията за Иран, европейската противоракетна отбрана и енергийната сигурност, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Бих искал да Ви благодаря още веднъж за това, което правите в Афганистан, както и за куража и всеотдайността на вашите войници. Вашата устойчива подкрепа на общите усилия в рамките на НАТО в региона ще бъде от решаващо значение за нашия успех. Ценя също така факта, че приехте един задържан от Гуантанамо”, пише в писмото американският президент.

"Дълбоко оцених широкия обхват на проведените разговори по време на работната вечеря в Чешката република на 8 април т. г. и Вашата позиция по Иран относно нашия нов прогресивно адаптиращ подход към европейската противоракетна отбрана и по отношение на енергийната сигурност. Както казах по време на нашия разговор, Атлантическият съюз играе централна роля в защитата на нашите общи интереси и глобалната сигурност”, пише още президентът Обама.

Премиерът Бойко Борисов се срещна в началото на април за пръв път с американския президент. Той участва в официалната вечеря на Обама с лидерите на още десет страни от Източна и Централна Европа в Прага, след като по-рано беше подписан договорът за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия между САЩ и Русия. Тогава Борисов заяви, че България трябва да е активната страна за ПРО.

Споделяне

Още по темата

Още от България