Обама даде последни срокове на автомобилните гиганти за преструктуриране

Обама даде последни срокове на автомобилните гиганти за преструктуриране
Президентът на САЩ Барак Обама даде на автомобилните производители "Дженерал Моторс" и "Крайслер" твърди крайни срокове да извършат преструктуриране преди да получат още държавна помощ, съобщиха световните агенции във вторник. Според Обама плановете за преструктуриране на двете компании не гарантират достатъчно значителната финансова помощ, която са поискали.

"Дженерал Моторс" ще трябва за 60 дни да приеме нов план за възстановяване, а "Крайслер" за 30 дни. Според Обама, ако компаниите не предприемат по-драстични мерки за съкращаване на загубите, може би е по-добре да се стигне до банкрута им.

След като поиска и прие оставката на шефа на "Дженерал Моторс" Рик Уагонер, Обама заяви, че държавната помощ може да ускори процеса на преструктуриране в двете компании, но поиска гаранции за бъдещето на индустрията. Според него осигуряването на жизнеспособност на автомобилните производители не трябва да зависи изцяло от "безкрайния поток пари на данъкоплатците”.

"Ние не можем и не трябва да позволим автомобилната индустрия просто да изчезне, но тя не се движи достатъчно бързо в правилната посока", посочи Обама. Той отбеляза още, че автомобилните производители са в колапс, заради провала на управлението им.

Американският президент предупреди, че двете компании ще бъдат изправени пред трудни решения и някои техни заводи ще бъдат окончателно затворени.

Обама съобщи още, че ще разработи съвместно с Конгреса програма, която да окуражи гражданите да заменят старите си автомобили за нови.

Двете компании вече получиха държавен заем от 17.4 млрд. долара. "Крайслер" поиска допълнителни 5 млрд. долара, за да се спаси от фалит, а GM – 16.7 млрд. долара.

"Дженерал Моторс" вече обяви, че ще съкрати десетки хиляди работни позиции и ще затвори заводи, за да компенсира намаленото търсене на автомобили заради икономическата криза. "Крайслер" от своя страна планира да се слее с италианския автомобилен производител "Фиат".

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?