Обама допусна поражение за демократите в ноемврийските избори за Конгреса

Обама допусна поражение за демократите в ноемврийските избори за Конгреса

Президентът на САЩ Барак Обама за първи път призна, че по принцип очаква вероятно поражение на демократите на междинните избори за Конгреса, които ще се проведат през ноември 2010.

Изявлението дойде на фона на предложените от американския държавен глава нови мерки за заздравяване на икономиката и увеличение на заетостта, включващи големи данъчни облекчения за инвестициите на бизнеса, постоянно увеличение на данъчните кредити за проучванията и развитието на компаниите и инфраструктурни инвестиции за 50 млрд. долара,

Ако преди, във всичките си публични изявления, Обама с увереност говореше за победата на демократите над републиканците, в интервю за телевизионната компания ABC, той заяви, че очаква друг сценарий.

"Ако тези избори се разглеждат като референдум, на който хората ще дадат своята оценка за настоящото положение в икономиката, тогава не е добре за нас, тъй като всички прекрасно разбират, че сега ситуацията се нуждае от значително подобрение", каза Обама.

Той обаче подчерта, че:"моята задача, както и задачата на всеки кандидат от Демократическата партия, е в това, да покажем на хората, че ние имаме алтернатива".

Според допитване до общественото мнение шансовете за победа на ноемврийските избори на кандидатите от Републиканската партия в момента са значително по-големи, отколкото на конкурентите им.

До голяма степен по тази причина през последните дни президентът на страната започна да прокарва новите инициативи, които трябва и да вдигнат рейтинга на доверие към демократите.

Освен мащабната програма за строежи на пътища и жп линии, която частично ще реши проблемите с безработицата, Обама предложи компаниите да могат да отписват 100 процента от новите си инвестиции в заводи и оборудване до края на 2011 г. Това ще спести на бизнеса почти 200 млрд. долара за две години.

Обама заяви още, че няма да продължи данъчните облекчения, приети през 2001 г. и 2003 г. по време на президента Джордж Буш, за семействата с годишен доход над 250 000 долара и за отделните лица с доход над 200 000 долара. Мярката е в сила до края на годината. Президентът посочи, че предпочита да облекчи данъците за средната класа, или за 97-98 процента от американците.

Допитване обаче, проведено от телевизия ABC и вестник "Вашингтон пост", показва, че ако изборите се проведат тази седмица, 53% от потенциалните избиратели биха дали гласа си за кандидат-републиканците, и само 40% биха подкрепили демократите. Такава голяма разлика не се е наблюдавала от 1981 г насам.

Разочарованието от действията на президента се забелязва даже в родния му щат Илинойс, където през 2008 г. за избирането му за президент гласуваха 62% от избирателите. Допитване на вестник "Чикаго Трибюн" показва, че още преди една година 59% от жителите на щата са се изказвали с одобрение за работата на Обама като президент, а сега този показател е намалял до 51%.

Анализатори предполагат, че до началото на ноември сегашният стопанин на Белия дом все още има шансове да вдигне рейтинга на демократите, макар с всеки изминал ден той да намалява.

Срещу Демократическата партия, както отбелязва самият Обама, играе сегашното икономическо състояние, както и високата безработица, бавният ръст на доходите на населението в допълнение с малкия ефект, който дават за сега провъзгласените от Вашингтон реформи в сферата на образованието и здравеопазването.

На изборите на 2 ноември американците трябва да преизберат всички членове на долната камара (камарата на представителите на САЩ), 37 от 100-те сенатори (Горната камара), а също и 37 от 50-те губернатора на щатите. Сега демократите имат мнозинство със 77 места в долната камара и 18 места в Сената на САЩ.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?