Обама гласува предсрочно в Чикаго

Обама гласува предсрочно в Чикаго

Президентът на САЩ и кандидат за втори мандат Барак Обама гласува предсрочно и стана първият американски държавен глава, който упражни правото си на глас преди деня на изборите.

Обама гласува в Чикаго. Когато на влизане в избирателната секция беше помолен да представи документ за самоличност, той се пошегува, казвайки: "Тъкмо се радвам, че поднових шофьорската си книжка."

Президентът призова избирателите да не чакат 6 ноември, а да се възползват от законодателството в някои щати, което позволява по-ранно гласуване.

"В цялата страна виждаме, че много хора гласуват предсрочно, което означава, че не трябва да пресмяташ дали е нужно да се освободиш от работа, да пресмяташ как да вземеш децата и все пак да пуснеш бюлетината си. Ако нещо се случи в изборния ден, ти вече ще си се погрижил за това", обясни президентът.

Републиканският кандидат Мит Ромни прекара вчерашния ден в предизборни изяви в Охайо, който е един от ключовите щати за изхода от изборите.

Според последните социологически проучвания Обама и Ромни се ползват с почти еднаква подкрепа от избирателите. Допитване на в. "Вашингтон пост" и телевизия Ей Би Си сочи, че за кандидата на републиканците биха гласували 49% от анкетираните, а за президента демократ – 48%.

Проучване на Асошиейтед прес и Джи Еф Кей прогнозира пък двупроцентна разлика в полза на Ромни - 47 на 45%.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят