Обама и Ердоган обсъдили по телефона кампанията срещу "Ислямска държава"

Обама и Ердоган обсъдили по телефона кампанията срещу "Ислямска държава"

Президентите на САЩ и Турция Барак Обама и Реджеп Тайип Ердоган са обсъдили в сряда в телефонен разговор следващите стъпки във военната кампания срещу "Ислямска държава", съобщи пресслужбата на Белия дом, цитирана от осведомителните агенции.

Обама е оценил високо участието на Турция в кампанията, особено подкрепата на Анкара за сирийските въоръжени групировки, които прогониха джихадистите от сирийско-турската граница.

Американският президент е обърнал внимание на турския си колега за необходимостта от тясна координация между Вашингтон и Анкара с цел разширяване на тези успехи и намаляване на заплахата, която "Ислямска държава" представлява за САЩ, Турция и други държави.

Обама е приветствал продължаващия диалог между Анкара и Багдад за определяне на формата на участие на Турция в усилията на коалицията в Ирак срещу "Ислямска държава".

Двамата са били единодушни в необходимостта от запазването на териториалната цялост на Ирак и че Кюрдската работническа партия, която и Вашингтон, и Анкара смятат за терористична организация, не трябва да получи убежище в Северен Ирак.

Ердоган: Турската операция в Сирия ще се насочи към Манбидж и Ракка

Турската военна операция в Северна Сирия след град Ал Баб ще се насочи към град Манбидж, който неотдавна бе отвоюван от "Ислямска държава" от бунтовнически сили, оглавявани от кюрдите, и към крепостта на джихадистите Ракка, заяви в четвъртък турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

В реч в Анкара, излъчена на живо по телевизията, Ердоган потвърди, че е информирал американския президента Барак Обама за тези планове в телефонен разговор вчера.

Ердоган каза още, че иракският район Синджар, западно от Мосул, е на път да се преврърне в нова база на бунтовниците от Кюрдската работническа партия /ПКК/ и че Турция няма да допусне това.

Споделяне

Още от Свят