Обама и Медведев подписаха новия договор за ядрените оръжия

Обама и Медведев подписаха новия договор за ядрените оръжия

Президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Дмитрий Медведев подписаха в Прага новият договор за стратегическите нападателни оръжия, съобщиха световните осведомителни агенции в четвъртък.

Той заменя действалия до 5 декември миналата година договор, подписан през 1991 година.

Решението за начало на преговори по ново споразумение бе прието на срещата на лидерите на двете страни през април 2009 г. Първоначално се предполагаше, че то ще бъде подписано веднага след изтичането на срока на стария договор, на заради редица възникнали между страните противоречия подписването бе отложено с няколко месеца. Окончателното съгласуване на текста се състоя на 18 декември м. г. в Женева.

В съответствие с новия договор двете страни се задължават в продължение на 7 години да съкратят броя на междуконтиненталните си балистични ракети, балистични ракети, разположени на подводници и стратегически бомбардировачи до 700, което е над два пъти по-малко в сравнение с предишния договор.

Общият брой на активни и резервни пускови системи за междуконтинентални балистични ракети, на пускови системи за такива ракети на борда на подводници и на активните и резервните стратегически бомбардировачи не може да надхвърля 800.

Договорът предстои да бъде ратифициран от руския парламент и от американския сенат.

"Днешният ден е важен повратен момент за ядрената сигурност и неразпространяването на ядреното оръжие и за руско-американските отношения", заяви Барак Обама.

Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че подписването на новия договор е историческо събитие, което ще постави началото на нова глава на сътрудничество между двете държави.

Той обаче каза, че споразумението може да бъде жизнеспособно само в условията на липса на качествено и количествено увеличение на капацитета на американската система за противоракетна отбрана (ПРО), която може да бъде заплаха за руските стратегически сили.

В същото време Медведев посочи, че Русия и САЩ може да се договорят за участие в създаване на глобална ПРО. По думите му Москва е заинтересована от тясно сътрудничество със САЩ по въпроса на ПРО.

Обама добави от своя страна, че очаква започването на сериозен диалог за руско-американското сътрудничество в сферата на противоракетната отбрана.

Церемонията по подписването на договора бе отложена с половин час, заради проведеното в двореца на чешкия президент Вацлав Клаус планово изпитание на противопожарната сигнализация.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?