Обама и Медведев поеха курс към сближаване

Новият президент на САЩ Барак Обама и руският му колега Дмитрий Медведев са се съгласили в телефонен разговор, че трябва да бъде преодолян "застоят" в двустранните отношения, съобщи Ройтерс във вторник.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че е възможно Медведев и Обама да имат двустранна среща по време на форума на Г-20 в Лондон през април.

Според съобщение на Белия дом двамата президенти са обсъдили по телефона важността на това да бъде подготвен сериозен дневен ред за развитието на двустранните отношения. В съобщението е подчертано разбирането на Белия дом, че отношенията между двете страни са се влошили през последните години по време на президентите Джордж Буш и Владимир Путин.

"Президентите се съгласиха, че като нови лидери от поколението след Студената война имат уникалната възможност да установят фундаментално ново отношение между двете страни", съобщиха от Белия дом. Обама е отбелязал и необходимостта от сътрудничество между световните икономически сили с цел да се преодолее кризата.

Според прессъобщението на Кремъл Обама и Медведев са се съгласили, че трябва да бъде направено всичко възможно, за да се възстановят отношенията между двете страни в пълния им потенциал.

По-рано Лавров съобщи, че е разговарял по телефона с американския държавен секретар Хилари Клинтън и са се разбрали да се срещнат на четири очи преди разговорите между Медведев и Обама.

Ройтерс припомня, че преди да бъде избран за президент, Обама критикува Русия заради военната ѝ операция в Грузия. "Надигаща се и твърде агресивна Русия е заплаха за мира и стабилността на региона", заяви Обама в един от предизборните дебати.

Според Москва има признаци, че новият американски президент ще възприеме по-прагматичен подход към Русия от своя предшественик.

Споделяне

Още от Свят