Обама и Путин съгласни за необходимостта от политически преход в Сирия

Доналд Туск: Руските военни действия увеличиха бежанците в Европа

Обама и Путин съгласни за необходимостта от политически преход в Сирия

Президентът на САЩ Барак Обама и руският президент Владимир Путин водиха 35-минутен разговор в кулоарите на срещата на Г-20 в турския град Анталия, обсъждайки възможностите за решаване на конфликта в Сирия, съобщиха Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на представител на Белия дом.


Президентите са заявили, че "ужасяващите терористични атентати в Париж" налагат намирането на решение още по-спешно. Те са подчертали необходимостта от преговори под егидата на ООН между режима и опозицията, както и от прекратяване на огъня.

"Президентът Обама и президентът Путин постигнаха съгласие за необходимостта от

политически преход, който да се извършва от самите сирийци и който ще бъде предшестван от преговори между режима и опозицията с посредничеството на ООН, както и прекратяване на огъня", съобщи представителят.


Обама приветства усилията на всички страни за борба с "Ислямска държава", отбелязвайки, че е важно руските военни усилия в Сирия да се фокусират върху една група, добави представителят на САЩ.


Външнополитическият съветник на Кремъл Юрий Ушаков съобщи, че на провеждащата се в неделя среща в Анталия президентите на Русия и САЩ са обсъдили Сирия и Украйна, като темата за Сирия е доминирала. САЩ и Русия имат принципно сходни стратегически цели в борбата срещу тероризма, но имат разногласия по отношение на тактиката, добави Ушаков.

Доналд Туск: Руските военни действия увеличиха бежанците в Европа

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви в изказването си по време на срещата на Г-20, че руските военни действия в Сирия са увеличили броя на бежанците, опитващи се да стигнат в Европа. Той също настоя Русия да се фокусира повече върху "Ислямска държава", а не срещу умерената сирийска опозиция.

Започвайки в края на септември въздушни удари в Сирия, Русия заяви, че тяхна мишена ще са терористите от "Ислямска държава", но впоследствие се оказа, че на атаки са подложени и други противници на сирийския президент Башар Асад, който е съюзник на Москва.

По предварителен план срещата на лидерите на Г-20 трябваше да се занимава с икономически теми, но кървавите атентати в Париж станаха централна тема на форума. Френският президент Франсоа Оланд отмени участието си във форума.

"Ислямска държава" (ИД) пое отговорността за терористичните удари в петък вечерта във френската столица, отнели живота на 129 души.

Доналд Туск заяви, че сътрудничеството между САЩ и Русия в действията им срещу "Ислямска държава" и от критично важно значение.

"Нуждаем се не само от повече сътрудничество, но също от повече добра воля, особено от руските действия на място в Сирия", каза той.


"Те трябва да са фокусирани повече върху "Ислямска държава", а не срещу умерената сирийска опозиция, защото ние не можем да приемем това", заяви председателят на Европейския съвет.

Той предупреди, че в противен случай руските военни операции ще имат като "единствен резултат нова бежанска вълна. И ние имаме някои сигнали, че тя в действителност е започнала".


ИД контролира огромни територии в Сирия и Ирак – двете страни, от които са по-голямата част от мигрантите, пристигнали тази година в Европа.

Обама: Убийствата в Париж са нападение над цивилизования свят

Барак Обама определи убийствата в Париж като нападение над цивилизования свят и заяви, че САЩ ще работят с Франция за намиране на отговорните и предаването им на съда, предаде Ройтерс.

На съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган преди срещата на върха на Г-20, Обама осъди свързания с ИД двоен самоубийствен атентат в Анкара миналия месец.

Обама и Ердоган обсъдиха конфликта в Сирия, усилията за затягане на контрола по турските граници и бежанската криза, засегнала Турция и Европа.

Обама заяви, че на срещата с турския президент е обсъдил напредъка, постигнат от външните министри във Виена, които в събота очертаха план за политическо решение на кризата в Сирия, където до две години да се проведат избори. Различията между преговарящите страни за съдбата на Асад обаче остават.

Вашингтон обеща двойно по-големи усилия за елиминиране на "Ислямска държава"

На откриването на срещата на Г-20 американският президент обеща двойно по-големи усилия за елиминиране на групировката "Ислямска държава" след смъртоносните атентати в Париж, заради които "небето притъмня".

"Ще удвоим усилията в работата си с останалите членове на коалицията, за да постигнем мирно решение в Сирия и да елиминираме Даеш като сила, която може да причини толкова много болка и страдание на народа в Анкара, Париж и други части на света", отбеляза Барак Обама, използвайки арабския акроним за екстремистката групировка.

Той допълни, че САЩ и съюзниците също така работят за извършване на политически преход в Сирия, "който може да облекчи страданието на толкова много хора и да премахне средата, в която може да действа ИД".

Координираните терористични удари в Париж поставят Обама и останалите лидери на икономически най-силните държави в света под нарастващ натиск да намерят общ отговор на заплахите от "Ислямска държава".

Както отбелязва Ройтерс, засега не е ясно дали самият Вашингтон има намерение за по-сериозно военно участие, след като вече засили въздушните атаки срещу ИД.

В комюникето от срещата лидерите на Г-20 се очаква да се съгласят, че миграцията е глобален проблем и справянето с нея трябва да става координирано. За това настояват най-вече Европа и Турция, които са най-сериозно засегнати от бежанската криза. Те искат Г-20 да признае проблема като глобален и да помогне финансово за преодоляването му, въпреки съпротивата на Китай, Индия и Русия.

Другата съвместна позиция на Г-20 се очаква да е за мерките, свързани със затягане на граничния контрол и авиационната сигурност.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?