Обама и Путин си говориха за Едуард Сноудън

Президентите на Русия и САЩ са обсъдили ситуацията около Едуард Сноудън, предадоха световните информационни агенции. Телефонният разговор е бил по инициатива на Барак Обама.

”По инициатива на американската страна се състоя телефонен разговор между президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин. Те обсъдиха сътрудничеството между двете страни, темата за безопасността и ситуацията около бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън”, заяви Дмитрий Песков, говорител на Владимир Путин.

Белият дом настоява Едуард Сноудън да бъде върнат в родината си. САЩ предупреждават, че ако Русия даде политическо убежище на Едуард Сноудън, това може да навреди на отношенията между двете страни.

”Нашата позиция се основава на факта, че срещу Сноудън има повдигнати обвинения и той трябва да бъде върнат в САЩ. Надяваме се, че възникналата около него ситуация няма да навреди на отношенията ни с Русия", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни. "Предоставянето на пропагандна трибуна на Сноудън противоречи на декларацията на руската страна, че ще запази неутралитет" по случая", каза Карни.

Сноудън все още се намира в Москва. Преди ден той съобщи, че ще поиска временно политическо убежище в Русия, докато уреди въпроса със своето убежище в Латинска Америка.

Сноудън е издирван от американските власти, защото издаде част от американските шпионски програми за следене на милиони хора чрез телефонните контакти и интернет.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят