Обама и републиканците близо до излизане от политическата криза

Обама и републиканците близо до излизане от политическата криза

Президентът Барак Обама и републиканските лидери изглежда са готови да сложат край на политическата криза, която доведе до парализа на държавните институции и доближи страната опасно близо до дефолт.

Според източник от Републиканската партия е възможно да се стигне до споразумение още в петък, въпреки че все още има препятствия. Републиканецът Джеймс Ланкфорд каза пред CNN, че намаляващият рейтинг на партията му е допринесъл за придвижването на въпроса.

Централният банкер и финансовият министър на САЩ - Бен Бърнанке и Джейкъб Лу, обявиха от своя страна, че безизходицата с тавана на държавния дълг ще бъде решена до 17 октомври.

В четвъртък Обама и лидерите на републиканската опозиция в Конгреса не постигнаха никакво решение за повишаване на тавана на дълга и възобновяването на работата на правителството на САЩ.

Говорителят на Белия дом Джей Карни съобщи, че държавният глава се надява да бъде постигнат напредък" в решаването на тези въпроси в хода на по-нататъшните дискусии с демократите и републиканците в Конгреса”.

Лидерите на Републиканската партия предложиха на Обама временно споразумение за повишаване на тавана на дълга, в замяна на преговори относно бюджета. То предвижда възможността правителството на САЩ да продължи вземането на държавни заеми още шест седмици.

Според вестник ”Ню Йорк таймс" Обама е отхвърлил плана на републиканците за удължаване на срока на достигане тавана на държавния дълг, защото в него не се предвижда едновременното възобновяване на работата на федералните ведомства.

Лидерът на републиканското мнозинство в Камарата на представителите Ерик Кантор определи продължилата час и половина среща като полезна и добави, че преговорите ще продължат.

САЩ изпаднаха в бюджетна криза, след като републиканците не приеха здравната реформа на Обама, известна като Obamacare. Очаква се САЩ да стигнат и тавана на дълга си, който сега е 16.7 трилиона долара, на 17 октомври. Конгресът трябва да одобри вдигането на този таван, за да избегне дефолт по дълговите плащания, който би имал катастрофални последици както за американската, така и за световната икономика.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят