Обама и републиканците все още нямат споразумение за излизане от кризата

Президентът: Първо Конгресът трябва да премахне опасността от дефолт, а след това да се преговаря за бюджета

Обама и републиканците все още нямат споразумение за излизане от кризата

Президентът на САЩ Барак Обама и лидерите на републиканците в Конгреса бавно вървят към уреждане на финансовия си спор и още не могат да се споразумеят за какъв период и при какви условия да бъде променен таванът на дълга и да бъде подновено финансирането на правителството, съобщи Ройтерс.

Обама се срещна със сенатори републиканци, разговаря по телефона с председателя на Камарата на представителите Джон Бейнър и води интензивни разговори, търсейки начини за преодоляване на кризата. Изразен бе предпазлив оптимизъм, но и двете страни отказаха да съобщят какви точно варианти се обсъждат.

Обама иска повишаване на тавана на дълга за по-дълъг период, а не за шест седмици, както предложиха от Републиканската партия, а републиканците искат той да обещае, че ще преговаря за по-сериозно намаляване на дефицита.

Очаква се републиканците в Конгреса да се съберат отново, за да обсъдят отново позициите си, след като призоваха за намаляване на средствата, предвидени за здравната реформа на президента.

Обама проведе вчера телеконферентни разговори с 25 губернатори и с почти 150 ръководители на големи национални компании, за да получи подкрепата им за преговорите с републиканците. Срещна се и с деветима представители на малкия бизнес, които вече са изпитали отрицателните последици от временно затваряне на федерални министерства и служби.

Президентът посочи, че продължителното спиране на работата на правителството влияе зле на доверието на потребителите и на бизнеса, и вреди на икономиката на страната.

Обама каза, че Конгресът трябва първо да поднови работата на правителството и да премахне опасността от дефолт, а чак след това да се преговаря за бюджета.

САЩ изпаднаха в бюджетна криза, след като републиканците не приеха здравната реформа на Обама, известна като Obamacare. Очаква се САЩ да стигнат и тавана на дълга си, който сега е 16.7 трилиона долара, на 17 октомври. Конгресът трябва да одобри вдигането на този таван, за да избегне дефолт по дълговите плащания, който би имал катастрофални последици както за американската, така и за световната икономика.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят