Обама иска 13 млрд. долара помощ за възрастните американци

Американският президент Барак Обама предложи да бъдат похарчени 13 милиарда долара през следващата година, за да бъдат подпомогнати 57 милиона възрастни граждани, хора с увреждания и ветерани, предаде Ройтерс.

Обама предлага да бъде удължена с още една година програмата за отпускане на помощи в размер на 250 долара на човек заради икономическата рецесия.

Програмата е част от пакета за стимулиране на икономиката на стойност 787 милиарда долара, но според представители на администрацията удължаването

й не трябва да бъде разглеждано като начало на втори стимулиращ план.

"Дори когато се стремим към възстановяване, трябва да действаме в интерес на най-тежко засегнатите от тази рецесия", заяви американският президент, призовавайки Конгреса да подкрепи плана.

"Тези плащания ще осигурят помощ на над 50 милиона души през следващата година, помощ, която ще има ефект не само за тях, но и за икономиката като цяло", подчерта Обама.

Според представител на администрацията Обама няма да настоява 13-те милиарда долара да бъдат компенсирани със съкращаване на федералните разходи.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?