Обама иска от Европа повече пари и войски за Афганистан

Обама иска от Европа повече пари и войски за Афганистан

Откриващата се в петък конференция по сигурността в Мюнхен ще е тест дали популярността на президента Барак Обама в Европа ще означава по-голяма подкрепа за американските усилия в Афганистан, каквато администрацията на Обама се стреми да осигури, пише в. "Уолстрийт джърнал".

Отношенията на САЩ с Русия са другият важен акцент. Тази седмица Русия обяви намерения за създаване на военен съюз, който да конкурира НАТО и притисна Киргизстан да изгони американците от военновъздушната база "Манас", която те използват за транспортиране на натовски войски в Афганистан.

Загубата на базата би било сериозен проблем за САЩ. Американски представители заявиха в четвъртък, че може да се разширят съоръженията в Катар и Обединените арабски емирства. Заявено бе също, че Вашингтон преговаря с Киргизстан за използването на базата.

Вицепрезидентът Джо Байдън оглавява американската делегация на конференцията в Мюнхен. Там ще присъстват съветникът на Обама по националната сигурност ген. Джеймс Джоунс, също така командващият силите на САЩ в Ирак и Афганистан ген. Дейвид Петреус.

Обикновено САЩ изпращат на конференцията министъра на отбраната, тъй като основните дискусии са в областта на сигурността. Тази година обаче американският военен министър Робърт Гейтс няма да участва. Промяната е сигнал, че Обама приема сериозно загрижеността на европейците и възнамерява да остави в миналото остротата, която понякога помрачаваше отношенията по времето на Джордж Буш, обясниха от Белия дом.

В същото време висш американски представител каза, че Байдън ще притисне съюзниците за по-голям принос към мисията в Афганистан, за подкрепа на американските мирни усилия в Близкия изток и засилен натиск върху Иран да изостави ядрената си програма.

Байдън ще поиска от европейските лидери да направят повече, отколкото в миналото. Въпросът не е само ние да се доближим до тях, те също трябва да направят своята крачка, е заявил източникът.

Афганистан е на първо място в списъка с желанията на САЩ. Вашингтон планира да удвои броя на американските войски в Афганистан и иска европейските правителства да предоставят повече пари и военнослужещи.

Администрацията на Обама освен това настоява съюзниците, които са изпратили свои войски в Афганистан, да премахнат условията, които не допускат много от тях да изпълняват бойни задачи.

Европейските лидери отказваха на подобни искания, отправени от администрацията на Буш и съвсем не е сигурно, че сега ще дадат положителен отговор на Обама.

Новият президент е по-близо до европейските позиции по въпроси като глобалното затопляне, но представители на ЕС изразиха скептицизъм за войната в Афганистан.

Битуваше мнение, че с края на мандата на Буш всичко ще върви по-гладко, коментира Чарлз Купчан от Съвета за външни отношения. "Но до голяма степен дистанцията между САЩ и Европа е заради различието в интересите и перспективата", добавя той.

Тридневната конференция в Мюнхен е събитие, което събира на едно място политически лидери, военни шефове и учени. Германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Никола Саркози и президентът на Афганистан Хамид Карзай участват в тазгодишния форум.

Иран заяви, че ще изпрати делегация начело с председателя на парламента Али Лариджани. Обама призова за по-сериозни дипломатически усилия спрямо Иран и не изключи преки разговори, което е промяна в досега водената от Буш политика на изолация на страната. В Мюнхен обаче такива директни разговори не са планирани.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?