Обама иска "силна, мирна и преуспяваща" Русия за партньор

Обама иска "силна, мирна и преуспяваща" Русия за партньор

Американският президент Барак Обама призова Русия да изкове истинско партньорство със САЩ, следвайки като идеали демокрацията и върховенството на закона, избягвайки обаче директно да критикува Кремъл, предаде Ройтерс във вторник. Обама говори след първата си среща с най-влиятелния руски политик – премиерът Владимир Путин. Продължилият два часа разговор бе описан от американски официални лица като “много успешен“ и “много откровен“, с което били положени основите на добри отношения в бъдеще .

Според високопоставен служител на Белия дом Обама вече смятал, че Путин е човек от настоящето, чийто поглед е обърнат твърдо напред към бъдещето, предаде Франс прес.

В интервю малко преди да отпътува за Москва Обама нарече Путин "човек, стъпил с един крак в миналото", припомня АФП.

След срещата си с Путин Обама говори, отчитайки щедро постиженията на руската история и култура и обяснявайки, че САЩ искат да видят “силен, мирен и преуспяващ партньор“ в лицето на Русия.

Държавният глава на САЩ призова руското правителство да се пребори с корупцията и да наложи закона в икономиката. Успехът на една страна "зависи от това икономиката ѝ да действа според правилата на правовата държава", отбеляза Обама.

"Историята ни показва, че оцеляват и благоденстват правителствата, които служат на народа, а не правителствата, които служат единствено на собствената си власт", допълни той.

"За правителствата, които представляват волята на народа, има по-малка опасност да западнат, да тероризират гражданите си или да водят война срещу другите. Правителствата, които насърчават зачитането на правовата държава и които приемат да бъдат контролирани и разрешават съществуването на независими институции, са най-надеждните търговски партньори", допълни американският президент.

"През 2009 г. една велика сила не показва мощта си като доминира или демонизира други страни. Свършиха дните, в които империи можеха да се отнасят към суверенни държави като към фигури на шахматна дъска", заяви Обама.

Той заяви, че Грузия и Украйна трябва да имат правото на безопасни граници и суверенитет и че НАТО иска сътрудничество с Русия, а не конфронтация. В същото време Обама обещал на Путин в политиката си спрямо тези две бивши съветски републики да САЩ да взема предвид позициите на Русия, съобщи пред журналисти заместник-директорът на правителствената канцелария Юрий Ушаков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Руският премиер посочил още, че през управлението на президента Буш Русия и САЩ са изпуснали колосален шанс да положат началото на качествено ново сътрудничество в противоракетната отбрана, заяви Ушаков.

По-късно в половинчасова реч пред московски студенти Обама заяви, че САЩ, Русия и народите на всички страни по света са тези, които трябва да решат "какъв световен ред ще смени студената война", предаде АП.

"Русия и САЩ не са обречени да бъдат противници", подчерта президентът на САЩ.

По думите му двете страни трябва да бъдат единни и да се противопоставят на опитите на Северна Корея да се превърне в ядрена сила, както и на опитите на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Той изрази задоволство от това, че руският президент Дмитрий Медведев се е съгласил да се работи за постигане до края на тази година на ново американско-руско споразумение за съкращаване на стратегическите оръжия.

Да се освободим от ядрените оръжия е "главното ядрено предизвикателство за ХХІ век", каза Обама и добави, че би било илюзия да се смята, че "можем да се предпазим, като избираме кои страни" могат да имат такива оръжия.

Руснаците и американците имат "огромен потенциал" за икономическо сътрудничество, каза още президентът на САЩ.

Според него в условията на свободната търговия двете страни могат да изградят партньорски отношения включително и в области като инвестициите и енергетиката.

Споделяне

Още от Свят