Обама: Искам да знам чий задник да сритам заради петролния разлив

Американският президент Барак Обама каза, че иска да знае "чий задник да срита" заради петролния разлив в Мексиканския залив и така засили натиска върху енергийния гигант "Бритиш петролиъм", който се стреми да улови повече петрол от бълващия подводен кладенец, предаде Ройтерс във вторник.

"Не стоя тук, просто за да си говоря с експерти като в университетски семинар. Ние разговаряме с тези хора, защото те могат да ми дадат най-добър отговор, така че да знам чий задник да сритам", каза Обама в интервю за новинарската програма "Тудей" на Ен Би Си, което ще бъде излъчено днес.

Това са най-гневните думи на Обама, казани досега за катастрофата. Президентът бе критикуван за досегашната си реакция на най-големия петролен разлив в американската история, припомня Ройтерс. Обама повтори, че всички засегнати ще бъдат адекватно компенсирани.

Същевременно компанията "Бритиш петролиъм" съобщи, че от неделя в полунощ до понеделник на обяд е успяла да събере със специалната си система за почистване на петрол 7541 барела нефт от разлива в Мексиканския залив. Ако темпото на почистване се запази през следващите 12 часа, ще бъдат почистени общо повече от 15 000 барела за това денонощие, в сравнение с 11 100 барела, които бяха събрани от събота в полунощ до неделя в полунощ.

От вчера "Бритиш петролиъм" дава информация за почистването на разлива на всеки 12 часа.

Петролният разлив започна, след като платформата "Дийп хърайзън" екплодира на 20 април, убивайки 11 работници. Шест седмици по-късно по оценки на правителството на САЩ от петролния кладенец изтекоха близо 190 милиона литра суров петрол, който заплашва да предизвика екологична катастрофа по бреговете на Луизиана, Мисисипи, Алабама и Флорида.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?