Обама изтъкна пред европейците заплахата от Ал Каида

Обама изтъкна пред европейците заплахата от Ал Каида

Американският президент Барак Обама представи пред НАТО в петък своята нова стратегия за Афганистан, въпреки съпротивата на европейските съюзници за по-съществено участие в мисията.

28-членният Северноатлантически пакт в момента е по- настоятелен в усилията за подобряване на отношенията с Русия, чийто президент предупреди НАТО да се въздържа от по-нататъшно разширяване на Изток, предаде АП. В същото време Алиансът отбелязва тържествено своята 60-та годишнина.

Обама, който в петък сутринта пристигна от Лондон в Страсбург, имаше срещи с френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел преди официалното откриване на срещата на върха, която е предшествана от вечеря в германския курорт Баден - Баден.

В изява в стил среща с градската общественост, преди началото на форума Обама заяви, че си е поставил зар цел "свят без ядрени оръжия". Той добави, че ще представи идеята си по-подробно идните дни в Прага.

Обама призова Европа да подкрепи неговата нова стратегия за изкореняване на тероризма в Афганистан и Пакистан. "Аз разбирам, че тази война е дълга. Нашите съюзници вече допринесоха значително", заяви той.

Не бихме разположили наши собствени войски там, ако тази мисия не беше необходима за нашата обща сигурност. Разбирам, че в Европа има съмнения относно тази война, каза американският президент. Той добави, че такива колебания има дори в САЩ, но Америка и нейните съюзници трябва да продължат да преследват терористите, за да гарантират един по-сигурен свят.

Обама благодари на Франция за водещата ѝ роля по отношение на Афганистан, предаде ББС.

"Франция осъзнава, че ако Ал Каида продължи да има совите убежища, те могат да бъдат използвани за атаки, които заплашват не само САЩ, но и Европа. В действителност много по-вероятно е Ал Каида да успее да извърши сериозна терористична атака в Европа, отколкото в САЩ", каза американският президент.

Способността на НАТО да постигне в Афганистан успех, какъвто към момента няма, ще е изключително важен тест за мощта и надеждността на организацията. Европейските правителства вече дадоха да се разбере, че не желаят да изпращат по-сериозни допълнителни военни части там, но демонстрират ентусиазъм за хуманитарна помощ и съдействие във възстановяването на страната.

Междувременно британският президент Гордън Браун предложи увеличаване на британските войски в Афганистан. В момента там има 8 300 британски войници – вторият по големина контингент след американския.

След срещата със Саркози Обама подчерта, че справянето с Ал Каида не е само мисия на НАТО, а международна мисия. По думите му въпросът не е само в ресурсите, а в по-ефективното им използване.

По време на двудневната среща ще започне работата по новата доктрина, която ще дефинира ролята и ценностите на НАТО през 21 век, освен това ще бъде избран нов генерален секретар на Алианса.

Лидерите на страните членки ще приветстват завръщането на Франция във военните структури на НАТО след 43-годишно отсъствие – предимно символичен акт, по инициатива на президента Никола Саркози. Пактът ще приветства и двете нови страни членки Албания и Хърватия, които се присъединиха тази седмица.

Обама е на първата си визита в Европа след избирането му за президент на САЩ. Обиколката започна в Лондон, където на 2 април се състоя срещата на страните от Г-20, посветена на световната финансова криза.

След участието в срещата на върха на НАТО, в неделя американският президент ще се срещне в Прага с лидерите на ЕС, където разговорите отново ще се фокусират върху икономиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят