Обама като "главен продавач"

Роналд Рейгън бе известен като "велик комуникатор", Джордж У. Буш – със своята самозвана решителност, а президентът Барак Обама с лекота би могъл да бъде наречен "главен продавач", пише в свой коментар Стив Холанд от агенция Ройтерс.

Обама използва излъчваната от националните телевизии пресконференция във вторник, за да се опита да "продаде" на американците своя план на стойност 3.55 трилиона долара за бюджета и спасяването на банките, като същевременно се опита да убеди и съюзниците на САЩ в нуждата от стимулиране на глобалната икономика.

Доказателство за доминиращия интерес към състоянието на американската икономика бе фактът, че в близо едночасовото предаване от Белия дом не стана дума за войните в Ирак и Афганистан, независимо, че дългоочакваното становище за американската политика към Афганистан и Пакистан се подготвя за публикуване в петък.

Посланията на Обама за икономиката идват в критичен момент:

* Неговият бюджетен план, включващ основните приоритети за целия му мандат, бе атакуван не само от републиканците в Конгреса, но и от някои демократи, точно преди Обама да отиде в сряда на Капитолийския хълм да говори по темата.

* Американците са твърде изморени от спасителните планове, възлизащи на милиарди, особено след политическата шумотевица около раздадените от AIG бонуси за 165 млн. долара.

* Преди посещението на Обама в Европа идната седмица за участие в срещата на Г-20, някои от съюзниците на САЩ се оплакват, че не могат да си позволят толкова големи дългове, колкото американския президент, за да финансират икономически стимули.

Така Обама трябваше да се справя на три фронта: вътрешната аудитория, Уолстрийт и чуждите страни.

Той заяви, че е от изключително значение използването на бюджета за справяне с нарастващите разходи за здравеопазване, за подобряване на образованието и изразходване на средства за чисти енергийни политики.

"Затова този бюджет е неотделима част от възстановяването: защото той лежи в основата на сигурен и продължителен просперитет", каза Обама.

Той заяви също, че гневът на американците спрямо Уолстрийт е оправдан. След това обаче влезе в помирителен тон, казвайки, че хората "не могат да си позволят да демонизират всеки инвеститор или предприемач, който се стреми към печалба", тъй като това ще накара банките да започнат отново да раздават кредити, което ще раздвижи икономиката.

Подчертавайки необходимостта от съвместни действия за глобалната икономика, Обама заяви: "Не искаме ситуация, в която някои страни предприемат изключителни усилия, а други страни не правят това с надеждата, че страните, които правят тези важни стъпки, ще успеят някак да изтеглят всички".

Пресконференцията на Обама бе само последното събитие от масираното му медийно присъствие в последните дни. Той се появи в шоуто на Джей Лено по ЕнБиСи миналата седмица, в неделя бе гост на "60 минути" по СиБиЕс, а в четвъртък ще отговоря онлайн на въпроси на граждани.

Лари Сабато, професор по политически науки от Университета във Вирджиния, смята, че Обама добре се възползва от високия си рейтинг. "Това е периодът на неговия Меден месец. Кой друг ще се справи? (Държавният секретар) Хилари Клинтън е заета с външната политика. (Вицепрезидентът) Джо Байдън не може да прави това. (Министърът на финансите) Тимъти Гейтнър не може. Всичко е на раменете на Обама", посочва Сабато.

Докато социологическите проучвания показват, че одобрението на Обама е близо 60%, проучване на изследователския център "Пю" от 16 март сочи, че отзивите към неговите основни политики за справяне с кризата са смесени.

След като бе критикуван заради иронията, с която отговори на въпрос за спасяването на автомобилната индустрия в предаването "60 минути", Обама се върна към безстрастния си стил.

На пресконференцията му във вторник нямаше непремерени реакции, освен припламналото раздразнение по повод въпроса защо е чакал дни наред, за да изрази възмущението си от раздадените бонуси в застрахователния гигант AIG, който бе подпомогнат със 180 млрд. долара от парите на данъкоплатците.

"Отне ни два -три дни, защото аз искам да зная какво казвам, преди да започна да говоря", бе лаконичният отговор.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?