Обама: Китай помогна на САЩ да излязат от рецесията

Американският президент Барак Обама заяви, че партньорството с Китай е помогнало на САЩ да излязат от най-тежката рецесия през живота на едно поколение, предаде Асошиейтед прес.

Обама и председателят на Китайската народна република Ху Цзинтао дадоха съвместна пресконференция в Пекин, на която Обама отбеляза, че новият икономически подход ще помогне за увеличаването на износа на САЩ и ще създаде работни места, а същевременно ще вдигне и стандарта на живот в Китай.

Обама каза, че неговото правителство ще продължи стратегията да харчи по-малко и да спестява повече. Бюджетният дефицит на САЩ се е устремил до рекордните 1.42 трилиона долара, а Китай е най-големият кредитор на Вашингтон.

Пекин изрази безпокойството, че поевтиняващият долар застрашава стойността на американските активи, които китайските компании държат, припомня АП.

И двамата лидери говориха с категорични изрази за засилване на сътрудничеството между двете страни, наблягайки върху икономиката, борбата с климатичните проблеми, енергията и ядрената заплаха от Иран и Северна Корея. Но и в тези области, както и в други, остават различия, които едва ли ще заличат напрежението в двустранните отношения след първата държавна визита на Обама в Китай, отбелязва АП.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?