Обама лансира икономически политики за средната класа

По-високи данъци за богатите, еднакви заплати за мъжете и жените и безплатни колежи

Обама лансира икономически политики за средната класа

Американският президент Барак Обама обяви края на финансовата криза и обеща икономически политики, от които ще се възползват всички американци.

В годишната си реч пред Конгреса “За състоянието на съюза“, насочена към работещите семейства, той представи стратегията си за "икономика на средната класа".

"Тази вечер, след година на голям напредък за Америка, нашата икономика расте и създава работни места с най-бързото темпо от 1999 година. Нивото ни на безработица сега е по-ниско отпреди финансовата криза. Сега от нас зависи да изберем кои искаме да бъде през следващите 15 години", каза той.

Малко вероятно е обаче плановете му да минат през контролирания от републиканците Конгрес. Те вече се обявиха срещу предложенията му за по-високо данъци за богатите.

В речта му, която бе повече фокусирана върху ценностите отколкото върху политиките, Обама обяви, че САЩ е "обърнала страницата" на най-лошата рецесия след Голямата Депресия, съобщи ББС.

Той обяви плановете си да създаде растеж, като се подпомогнат работещите семейства с платени болнични и майчинство.

Той се обърна към Конгреса с призива да одобри закон, който гарантира, че жените и мъжете получават еднакви заплати за една и съща работа.

"Нищо не помага повече на семействата да свържат двата края от по-добра заплата. Ето защо Конгресът трябва да приеме закон, гарантиращ, че жените ще бъдат възнаграждавани наравно с мъжете, когато изпълняват същите функции", заяви президентът.

"Наистина сме 2015 година. Сега е моментът", допълни той.

Той ще предложи на Конгреса да направи и обществените колежи безплатни и достъпни, както в момента е средното образование в страната. Това предложение обаче едва ли ще мине, тъй като не се подкрепя от републиканците. За реализирането му са необходими 60 млрд. долара годишно, отбелязва Ройтерс.

"Ще приемем ли икономика, в която само малцина от нас се справят срахотно? Или ще се ангажираме към икономика, която генерира нарастващи доходи и възможности за всеки, който полага усилия", заяви Обама.

Ройтерс коментира, че виждането на президента Барак Обама за по-силна и по-скъпа система за здравно осигуряване за средната класа и бедните в Америка няма особени шансове да стане закон тази година, но може да оформи дебатите за изборите през 2016 г.

Вестник "Ню Йорк таймс" посочва от своя страна, че речта му ще накара мнозина да се запитат дали издигането на смели инициативи, които едва ли ще може да бъдат осъществени, е пример за смело лидерство или загуба време.

Въпреки че на практика партията му изгуби последните избори за контрол над двете камари в Конгреса, Обама в продължение на един час самоуверено изложи обширен и скъпоструващ законодателен дневен ред, сякаш всъщност ги е спечелил.

Всеки президент очертава в обръщението си идеи, знаейки, че те няма да се реализират успех незабавно, но очертават рамка, бележат разделителната линия спрямо опонентите или подготвят условията за бъдещи действия. Рядко обаче президентът и Конгресът са били толкова далеч един от друг, както сега, отбелязва вестникът.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?