Обама: Международната общност не трябва да мълчи пред "варварството" в Сирия

Путин каза, че може да се обърне срещу Асад, но предупреди САЩ да не предприемат едностранни действия

Обама: Международната общност не трябва да мълчи пред "варварството" в Сирия

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че международната общност не трябва да мълчи пред "варварството" в Сирия и ако не реагира, само ще увеличи риска от нови атаки с химическо оръжие. Обама заяви на пресконференция в Швеция, където е на посещение, че военният отговор няма да е решение на гражданската война в Сирия, но ще е необходим, за да се изпрати ясно послание.

Президентът на Русия Владимир Путин обаче отново предупреди Запада да не предприема едностранни действия в Сирия и отхвърли американските доказателства, че режимът на президента Башар Асад е използвал химическо оръжие срещу собствения си народ. Путин, който ще е домакин на срещата на Г20 в Санкт Петербург, все пак намекна, че би приел някакъв компромис и не би отхвърлил изцяло военни действия срещу Асад, ако има убедителни доказателства, че е използвал химически оръжия.

Британският премиер Дейвид Камерън обаче призова САЩ да проведат действия срещу сирийския режим, тъй като при липса на реакция Дамаск отново може извърши "атаки с химически оръжия".

Само часове по-рано американският президент, който вече обяви, че е взел решение за ограничени въздушни удари, получи подкрепа за намерението си от ключови лидери в Конгреса. Комисията по външни работи в американския Сенат постигна съгласие по текста на проекторезолюция, разрешаваща американска военна интервенция в Сирия. Документът забранява изпращането на сухопътни сили в Сирия. В него е заложен 60-дневен срок на военните действия в близкоизточната страна. Този срок може да бъде удължен еднократно с 30 дни в зависимост от обстоятелствата.

Очаква се пълният състав на Сената и Камарата на представителите да започне разглеждането на резолюцията не по-рано от 9 септември.

Обама: На карта е заложено доверието в международната общност

В Стокхолм Обама, който през август миналата година говори за "червена линия", която сирийският режим не бива да прекрачва, заяви, че целият свят е определил тези граници, приемайки международни норми, забраняващи прибягването до химически оръжия.

"Не моята репутация е на карта. На карта е заложено доверието в международната общност, в САЩ и в американския Конгрес”, заяви още президентът.

Той изрази увереност, че Конгресът ще одобри решението му за военен удар срещу Сирия, но каза, че е в правото си да действа и без съгласието на Конгреса. Той каза още, че САЩ продължават да подпомагат сирийската опозиция, както и усилията "да се осигури политически процес на преход във властта в Сирия в бъдеще".

Той добави, че е отправял призиви за Сирия директно към Путин, но засега руският държавен глава се е противопоставял на усилията за предприемане на действия от Съвета за сигурност на ООН.

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл каза по-рано, че няколко ключови съюзници в региона силно подкрепят провеждането от САЩ на военни действия срещу Сирия. По думите му Франция, Турция, Саудитска Арабия, ОАЕ и други в региона са важни партньори при евентуални американски действия.

Путин: Асад не е използвал химически оръжия

Руският президент Владимир Путин каза, че е възможно Москва да подкрепи резолюция на ООН за военна операция срещу Сирия, ако се докаже, че Дамаск е използвал химически оръжия, но предупреди Запада да не предприема едностранни действия.

Той заяви, че е "абсурдно" да се смята, че правителството на сирийския президент Башар Асад би използвало химически оръжия в момент, когато то има надмощие над бунтовниците.

"Ако има данни, че са били използвани химически оръжия и че са били използвани конкретно от редовната армия, тези доказателства би трябвало да бъдат предадени на Съвета за сигурност на ООН. И те би трябвало да бъдат убедителни. Не бива да се основават на някакви слухове и информации, получени от специалните служби чрез някакъв вид подслушване", каза руският президент.

По думите му дори в САЩ "има експерти, които смятат, че представените от правителството доказателства не изглеждат убедителни, и не изключват възможността опозицията да е извършила предварително планирано провокативно действие в опит да даде на своите спонсори претекст за военна намеса".

Той сравни представените от Вашингтон доказателства с "фалшивите данни", използвани от правителството на американския президент Джордж У. Буш за оръжия за масово унищожение с цел да бъде оправдано нахлуването в Ирак през 2003 година.

Путин заяви в обширно интервю за Асошиейтед прес и руската държавна телевизия Първи канал в резиденцията си край Москва, че Русия е доставяла на Сирия компоненти от системата за противоракетна отбрана "С-300", но е преустановила доставките.

В интервюто, дадено преди започващата утре среща на върха на Г-20 в Санкт Петербург, Путин каза, че съжалява за решението на американския президент Барак Обама да отмени среща между двамата в Москва, която се предполагаше, че може да се осъществи преди форума.

Той обаче изрази надежда, че с Обама ще имат сериозни обсъждания за Сирия и други теми на срещата на Г-20.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?