Обама начело в класацията на сп. "Форбс" на най-влиятелните личности

Според класацията на списание Форбс" американският президент Барак Обама е най-влиятелният човек в света, следван от китайския лидер Ху Цзинтао и руския министър-председател Владимир Путин.

На четвърто място се нарежда шефът на Управлението за федерален резерв на САЩ Бен Бернанке, а на пета позиция са създателите на Гугъл Сергей Брин и Лари Пейдж.

Сред първите 30 най-влиятелни хора на планетата са водещи европейски политици като италианският премиер Силвио Берлускони (12-то място), германския канцлер Ангела Меркел (15-то място) и британският министър-председател Гордън Браун (29-то място).

Руският президент Дмитрий Медведев е 43-ти, а френският държавен глава Никола Саркози е едва на 56-та позиция.

Религиозни лидери като папа Бенедикт Шестнайсети и Далай лама са поставени от "Форбс" съответно на 11-то и 39-то място, а най-търсеният терорист в света - Осама бин Ладен - е на 37-мо място. Последен в класацията - на 67-ма позиция - е президентът на Венецуела Уго Чавес.

Списанието е преценявало кого да включи сред най-влиятелните личности в света въз основа на четири критерия: дали съответният човек упражнява влияние върху голям брой хора; с какви финансови ресурси разполага; дали влиянието му се простира в много области; и дали активно използва влиянието си.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?