Обама: Нападението в Калифорния е терористичен акт

”Ще унищожим ”Ислямска държава”, заяви американският президент

Обама: Нападението в Калифорния е терористичен акт

Нападението в Калифорния бе терористичен акт за избиване на невинни хора, заяви президентът на САЩ Барак Обама в телевизионно обръщение, предавано от Овалния кабинет в Белия дом.

"Засега няма никаква индикация, че убийците са били направлявани от терористична група от чужбина. Ясно е обаче, че тези двама души са поели по зловредния път на радикализацията", каза Обама.

Той нарече бандити и убийци членовете на групировката Ислямска държава и обеща, че САЩ ще преследват терористите където и да се намират.

"Ще унищожим групировката ”Ислямска държава” и всяка друга организация, която се опита да ни навреди", посочи президентът.

По думите му заплахата от ”тероризма е реална, но ние ще се справим с нея".

Президентът Обама поиска министерството на вътрешната сигурност и Държавният департамент да преразгледат визовата програма К-1 за годеници, използвана от двамата нападатели, които застреляха 14 души в Сан Бернардино. 

"Знам, че след толкова много война, мнозина американци задават въпроса дали сме изправени срещу злокачествено заболяване, за което няма лечение", каза още той.

"Свидетели се как терористите полагат все по-големи усилия да тровят умовете на хора като бомбаджиите на Бостънския маратон или убийците от Сан Бернардино", каза Обама и призова мюсюлманите да се борят срещу екстремистките идеологии.

"Не можем да се обърнем едни срещу други и да допуснем тази война да бъде определяна като война между Америка и Исляма", каза президентът.

Съединените щати и съюзниците им разширяват борбата срещу Ислямска държава, каза Обама и приветства усилията на Великобритания, Франция и Германия, които засилиха участието си в тази борба.

САЩ увеличиха бомбардировките срещу петролната инфраструктура на Ислямска държава и ще продължат да обучават и снабдяват умерените бунтовници в Ирак и Сирия, каза президентът. Но САЩ няма да се оставят да бъдат въвлечени в сухопътна война срещу Ислямска държава в Ирак и Сирия, подчерта той.

Той прикани Конгреса да приеме закони, с които да засили контрола над личните оръжия, тъй като убийците от Сан Бернардино са успели лесно и законно да си набавят истински оръжеен арсенал.
Президентът направи телевизионното обръщение четири дни след като роденият в САЩ Саид Фарук и съпругата му Ташфин Малик, и двамата с пакистански произход, откриха огън в социален център в Сан Бернардино, Калифорния и убиха 14 души. Двамата бяха застреляни по-късно от полицията.

Има данни, че Фарук и Малик са били нападатели "единаци", които са се радикализирали от пропагандата на Ислямска държава и са действали самостоятелно, поради което не са били наблюдавани от властите, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Ако се докаже, че е било свързано или мотивирано от войнстващия ислямизъм в чужбина, кървавото нападение в Сан Бернардино ще се окаже най-смъртоносното на американска земя след терористичните атаки в Ню Йорк и Вашингтон на 11 септември 2001 г..  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?