Обама натиска Израел за създаване на палестинска държава

Обама натиска Израел за създаване на палестинска държава
Американският президент Барак Обама настоя израелският премиер Бенямин Нетаняху да приеме създаването на независима палестинска държава, съобщи ББС във вторник. След първата среща между двамата във Вашингтон Обама потвърди подкрепата си за двудържавно решение на конфликта между израелците и палестинците.

Той припомни, че с "пътната карта" за мир от 2003 година Израел се е задължил да спре строителството на израелски селища в палестинските територии. Нетаняху от своя страна посочи, че е готов да започне мирни преговори веднага, но не коментира призива за създаване на независима палестинска държава.

Той посочи, че Израел е готов да живее рамо до рамо с палестинците и може да поднови преговорите, но евентуално споразумение ще зависи от това дали палестинците ще признаят Израел като еврейска държава.

Според анализатори срещата е показала, че различията между двамата лидери все още остават. Опозиционната израелска партия "Кадима" пък критикува Нетаняху, че е изпуснал шанса да изгради отношения с американския лидер, базирани на доверието.

Американският вестник "Вашингтон пост" коментира, посочените от Нетаняху и Обама общи цели - да се попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие и мирно споразумение между Израел и палестинците. В тези широки области на съгласие обаче имаше значителни различия в тона и терминологията на двамата лидери, които изложиха на показ различните им подходи за постигане на мир в Близкия изток, подчертава всекидневникът.

Обама подкрепи създаването на независима палестинска държава като най-добър начин за установяване на мир между Израел и арабските страни, докато Нетаняху даде ясно да се разбере, че неутрализирането на иранския ядрен потенциал за него е далеч по-голям приоритет от възобновяването на инертните мирни преговори с едно разделено палестинско ръководство.

Барак Обама заяви, че САЩ могат да предприемат “редица стъпки”, включително и налагането на нови санкции по отношение на Иран, ако страната продължи да развива ядрената си програма. Той подчерта, че би искал да види прогрес в преговорите по иранската ядрена програма до края на 2009 г.

Споделяне

Още от Свят